• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZAPOČELO UREĐENJE UNUTRAŠNJOSTI ŽUPNE CRKVE U LIPOVLJANIMA

U župnoj crkvi sv. Josipa, u Lipovljanima, započeli su radovi na unutrašnjem uređenju. Nakon lanjskog završetka uređenja župne crkve izvana, započinje se s temeljitim uređenjem i obnovom unutrašnjosti, a radovi će najprije obuhvatiti apsidalni dio crkve u kojem je smješten oltar i svetište.

Od utorka, 4. rujna, radnici Umjetničke radionice Prpić-Uvodić, u suradnji s tvrtkom Genc iz Bedekovčine, započeli su montažu skele, koja će omogućiti sve radove koji će se izvoditi pri obnovi i uređenju apsidalnog dijela župne crkve. Tijekom nastupajućih poslova na uređenju i obnovi unutrašnjosti postavit će se nova, ‘akcentualna’ rasvjeta svetišta crkve, sanirat će se unutrašnja elektro mreža i zamijeniti svjetleći elementi, izvršit će se istražne radnje na zidnom oslikanom plaštu, svodu i oltaru i rekonstruirati cjelokupni zidni oslik po zidnom plaštu, prema projektu koji će se potom izraditi, a prema odobrenju Ministarstva kulture RH i Odjela zaštite spomeničke baštine.

Svi navedeni radovi, zbog složenosti, posebno oko istražnih radnji na osliku apsidalnog dijela i potrebnog vremena za izradu i odobrenje izvedbenih projekata, sigurno neće završiti ove godine. Temeljno uređenje unutrašnjosti lipovljanske župne crkve, spomenika kulture, izvodit će se u etapama, a najsloženija, bit će obnova ovog, apsidalnog dijela i stropa.

Radovi koji su započeli postavljanjem skele, početkom rujna, koštat će oko 250 tisuća kuna. Općina Lipovljani, za ovu godinu, izdvojila je za župu 150 tisuća kuna, a ostatak potrebnog novca donacijama za crkvu osigurali su župljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content