Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Knjižnica

Trg hrvatskih branitelja 14

Lipovljani

Tel: 044/676 022

E-mail: knjiznica.lipovljani@gmail.com

Facebook:  www.facebook.com/Narodna-knjižnica-i-čitaonica-Lipovljani  

Instagram: https://www.instagram.com/knjiznica.lipovljani/

Ravnateljica: Marita Štelma, mag.bibl. i museol.

Radno vrijeme: ponedjeljak, utorak, četvrtak, petak 07:30-15:30

                          srijeda 11:30-19:30

Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani osnovana je je odlukom Općinskog vijeća Općine Lipovljani 11. ožujka 2013. godine do tada je knjižnica djelovala u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ Novska.


Odjeli i korisnici

Korisnici knjižnice mogu biti svi članovi zajednice Općine Lipovljani bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru ili nacionalnost. To uključuje djecu svih dobnih skupina, srednjoškolce, studente,  odrasle bez obzira na zaposlenost, umirovljenike i ljude s invaliditetom. 

Knjižnica se sastoji od Odjela za djecu i mlade te Odjela za odrasle, Informacijskog pulta odnosno pulta za posudbu te Informatičkog kutka gdje se nalaze računala za korisnike. 

Na katu knjižnice postoji prigodni galerijski prostor za održavanje izložbi i sličnih kulturnih aktivnosti gdje je sada smještena zbirka Josipa Kozarca koja je premještena iz podrumskog prostora Šumarije Lipovljani. Krajem 2020. godine također su postavljeni restaurirani apotekarski ormari te staklene posude koje su se koristile za pohranu i čuvanje lijekova. 

Cilj je kroz dogledno vrijeme do kraja sadržajno i formalno opisati predmete iz zbirke te dizajnirati stalni postav Zavičajne zbirke Lipovljana.


Suradnja i aktivnosti

Knjižnica nastoji konstantno surađivati s ostalim ustanovama i udrugama kao što su Dječji vrtić „Iskrica“, Osnovna škola „Josip Kozarac“, Matica slovačka Lipovljani, Češka Beseda i KPD „Karpati“ i dr.

Aktivnostima se nastoji postići približavanje zajednici i potencijalnim korisnicima knjižnice kako bi se podigla svijest o tome da knjižnica predstavlja središnji prostor kulture, ali i zabave u jednoj okolini te da se u njoj boravi kao u trećem prostoru. Veća vidljivost knjižnice postiže se promoviranjem putem društvenih mreža (Facebook, Instagram, You Tube).

Aktivnosti u knjižnici: kazališne predstave, književni susreti, predavanja i tribine, likovne izložbe, likovne radionice i igraonice, online pričaonice, obilježavanja obljetnica, sudjelovanje u državnim i nacionalnim kampanjama itd.


Članarina

Članarina vrijedi 12 mjeseci od dana upisa u knjižnicu ili od produženja postojećeg članstva

Prvašići: besplatna članarina

Djeca, učenici, studenti: 20 kn

Umirovljenici i nezaposleni: 30 kn

Redovno članstvo za zaposlene: 50 kn

Uvjeti posudbe građe: 4 jedinice građe (knjige) na 21 dan uz mogućnost produženja

Zakasnina se računa 0,50 lipa po knjizi i danu (npr. 5 dana kašnjenja za tri knjige – 0,50 lipa x 5 dana x 3 knjige = 7,50 kn)


Povijest knjižnice

Osnivanjem Československe Besede 1923. godine osniva se i knjižnica s knjigama na češkom i slovačkom jeziku. Neposredno nakon toga osniva se kulturno umjetničko društvo „LIPA“ koje okuplja pripadnike svih nacionalnosti, bave se kulturnim radom te osnivaju knjižnicu na hrvatskom jeziku s oko 1200 svezaka knjiga. Krajem 50-tih godina gasi se rad knjižnice.

Narodno sveučilište Novska na inicijativu direktora Josipa Martinovića 1972. godine osniva knjižnični ogranak u Lipovljanima s početnim fondom od 680 knjiga, međutim u neadekvatnom prostoru. Knjižnica je radila svaki dan poslijepodne.

Godine 1981. knjižnica seli u prostor u prizemlju Društvenog doma u Lipovljanima. 

Osnivanjem Općine Lipovljani broj knjiga u knjižnici raste. Osim knjiga na hrvatskom u knjižnici su zastupljene knjige na češkom, slovačkom, ukrajinskom i talijanskom jeziku. Knjižnica se nalazi u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ Novska.

Od 2006. godine uz sufinanciranje Ministarstva kulture započeo je rad na projektu izgradnje novog prostora u samom centru mjesta.

Nakon gotovo 10 godina dana 19. ožujka 2015. svečano je otvoren novi prostor Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, veličine 180 m² na adresi Trg hrvatskih branitelja 14.

Skip to content