Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

RASPLESANA I RASPJEVANA UKRAJINSKA VEČER U LIPOVLJANIMA

Tradicionalna ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ i ove godine održana je u Lipovljanima, u subotu, 18. listopada, u organizaciji domaćeg Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinca ‘Karpati’. Zbog obnove Društvenog doma, ‘Večer pjesme i plesa’ održana je u sportskoj dvorani Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, pred solidnim brojem gledatelja.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA              Ovogodišnja ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ posvećena je 120-toj godišnjici prvih doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane, a u dvosatnom programu nastupilo je 6 društava, među kojima i gostujuća društva Ukrajinaca iz Vrbasa KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAu Srbiji i Banja Luke U BiH. Osim gostujućih društava, prisutni su bili i mnogobrojni gosti, među njima i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik Ukrajinske i još 11 nacionalnih manjina, Nikola Zastrižni, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH, Ana Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Irka Matijević, predsjednica Ukrajinskog društva Lipik, Slavko Burda, predsjednik UKZ Zagreb, Igor Fedešin, župnik GKT Župe Sv.Ane iz Lipovljana i mnogi drugi.

Sve goste i gledatelje pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ Lipovljani, koji je kratko govorio o radu Društva u Lipovljanima i o razlozima i povijesti doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane prije 120 godina, a čestitke za rad i KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAočuvanje svojih tradicijskih običaja i jezika uputili su Mario Ribar,KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA načelnik općine Lipovljani i Igor Fedešin, župnik GKT župe u Lipovljanima. S posebnim zadovoljstvom, svim prisutnima, domaćinima i gostima, kratko se obratio i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik nacionalnih manjina, koji je pohvalio rad Ukrajinske zajednice i ukrajinskih društava i zaželio im dobar nastup i zajedničkodruženje.

Na ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’ najprije su se predstavili domaćini. Pjevačka skupina KPD ‘Karpati’ često gostuje na raznim manifestacijama u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, gdje izvode ukrajinske pjesme, pod vodstvom Marije Poljak, voditeljice zbora. Za ovu prigodu izveli su dvije ukrajinske pjesme.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKPD ‘Karpati’ dobro surađuju s Udrugom umirovljenika općine Lipovljani pa je njihov zbor ‘Perunike’ pozvan da nastupi na manifestaciji koju ‘Karpati’ svake godine priređuju. Za nastup su pripremili 3 pjesme i za njihovu izvedbu dobili veliki pljesak.

Jedan mali dio ukrajinske baštine u Lipovljanima su izveli članovi Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva ‘Andrij Pelih’ iz Šumeća, malog posavskog sela u okolici Slavonskog Broda. Njihovi najmlađi članovi uče ukrajinski jezik, a cilj im je očuvati ukrajinsku tradiciju i promovirati nasljeđe svojih predaka.

Česti gosti u Lipovljanima su i članovi Kulturno prosvjetne udruge Ukrajinaca ‘Taras Ševčenko’ iz Banja Luke. I ove godine predstavili su se bogatim programom s svim svojim sekcijama, kako i priliči Društvu koje već preko110 godina njeguje tradicije Ukrajinaca na području sjeverozapadne Bosne. Odlično su pjevali, izvrsno plesali, a i najmlađi članovi društva predstavili su se odličnim nastupom.

Iz Vojvodine, u goste Lipovljancima došlo je KPD ‘Karpati’ iz Vrbasa. Suradnja s članovima Društva iz Vrbasa je vrlo dobra i po drugi puta su nastupili u Lipovljanima. Odlično su plesali i u drugom izlasku sjajno završili ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ u Lipovljanima.

Između njihova dva nastupa, s prigorskim plesovima predstavili su se članovu KUD-a ‘Danica’ iz Bedenice. Oni su po prvi puta nastupili u Lipovljanima, a tamburaši i mladi plesači pokazali su, tako, i dio hrvatske kulturne baštine.

‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, u čast 120. obljetnice prvih doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane i spomen na 200. obljetnicu rođenja Tarasa Ševčenika, najvećeg pjesnika Ukrajine, završila je pozivanjem na bis folklornu skupinu iz Vrbasa, koja je urnebesno izvodila plesne figure u plesu ‘Hopak’, a potom i zajedničkim druženjem na večeri u predvorju Osnovne škole. Dogovarajući dalju suradnju, na druženju je ostao i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, kojemu su domaćini bili Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ Lipovljani, Mirko Fedak, član ukrajinskog vijeća i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.           (Damir SMETKO)

slike u galeriji

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA  KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content