Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRIKUPLJENO 114 UZORAKA KRVI I UPISA U HRVATSKI REGISTAR DARIVATELJA KRVOTVORNIH STANICA

Akcija vađenja krvi i upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, za stanovnike općine Lipovljani, ali i za mlade iz susjednih sredina, ponovo je održana u Lipovljanima, u ponedjeljak, 12. ožujka u popodnevnim satima u Društvenom domu. Ovog puta krv je aktivisticama Zaklade Ana Rukavina, u dvosatnoj akciji, darovalo 114 novih dobrovoljnih darivatelja.

                U proteklih 11 godina, ovo je u Lipovljanima već treća akcija vađenja krvi i upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja, koja je organizirana uz pomoć Općine Lipovljani. U prvoj akciji organiziranoj 2007. godine, u registar je upisano 180 darivatelja, prije 4 godine, 2014. godine krv je dalo 95 darivatelja, a sada,12. ožujka krv je dalo 114 darivatelja, a svi oni su odlični potencijalni darivatelji krvotvornih matičnih stanica, jer su se akciji odazvali najviše mladi, između 20 i 30 godina.

Inače, svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski Registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika, te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. To je prvi korak koji je potrebno napraviti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, te bolesnicima s teškim oštećenjem koštane srži, diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je ‘Lijek je u nama’. Njome Zaklada Ana rukavina želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 58.963 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 87 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Lipovljanima se očekivao dobar odaziv na akciju vađenja krvi za Zakladu Ana Rukavina, a i novih 50-tak darivatelja bio bi lijep odaziv, razmišljalo se tijekom pripreme akcije. No, tijekom dvosatne akcije u Lipovljanima, povremeno se čekalo i u redu za vađenje krvi, pa je pripomagala uzorke krvi uzimati i Dubravka Hubak, medicinska sestra iz Lipovljana, koja od prve akcije 2007. godine, uvijek volonterski pomaže pripremu i provedbu akcije za Zakladu Ana Rukavina. Stoga i ne čudi što se na kraju ove akcije broj darivanih uzoraka krvi i upisa u Registar, zaustavio na 114 uzoraka.

Organizatori su odazivom jako zadovoljni jer je tijekom tri akcije, u ovoj maloj sredini, prikupljeno gotovo 400 uzoraka krvi, od čega je prije nekoliko godina jedna sumještanka pozvana na darovanje svojih krvotvornih stanica, na što se sa zadovoljstvom i odazvala.

                Osim darivanja krvi, posjetitelji akcije kupnjom majice, bedža i privjeska i novčano su pomagali rad Zaklade, a neki su, prema mogućnostima, i donirali novac. Na kraju akcije aktivisticama Zaklade Ana Rukavina, volonterki Dubravki Hubak i volonteru, doktoru Mateju Ribaru, zahvalio je osobno i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Posebnu zahvalu uputio je i svima koji su se odazvali i dali krv, te se upisali u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih stanica, čiji se broj približava 60-tisućitom darivatelju.          

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content