Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANO PREDAVANJE ‘UKRAJINSKI PUT PREMA LIPOVLJANIMA (LEMKI, GALICIJANI)’

U Lipovljanima, 04. svibnja 2018., u sjedištu Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca Karpati Lipovljani, u suradnji sa Filozofskim fakultetom iz Zagreba i Veleposlanstvom Ukrajine u RH održano je predavanje na temu  doseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane i okolicu, sa naslovom ‘Ukrajinski put prema Lipovljanima (Lemki, Galicijani)’.

Tema ovoga predavanja bila je kratki osvrt na ukrajinsku povijest, sa težištem na kraj 1800-tih i početak 1900-tih godina,  kada su prvi Ukrajinci doseljavali u Lipovljane, u tada istoj državi, Austrougarskoj monarhiji. Vrlo uspješno i dobro posjećeno predavanje održao je prof.dr.sc. Jevgenij Paščenko sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je čest gost u Lipovljanima. U svom izlaganju detaljnije je obrazložio uzroke preseljavanja Ukrajinaca u Lipovljane i okolicu, a nakon predavanja bilo je i dosta pitanja i komentara oko raznih tema iz spomenute materije poput statusa Rusina i slično, gdje se moglo čuti raznih mišljenja, ali i nešto naučiti.

Prof.dr.sc. Paščenko pohvalio je rad udruge u Lipovljanima te je povodom takve suradnje spomenuo i objavu članka u Ukrajinskom vijesniklu broj 54/18 sa naslovom ‘Lipovljanski Ukrajinci’, koji je na izlaganju i pročitan publici.

Uz brojne članove ”Karpata” bili su još prisutni i obratili se Jaroslav Simonov, otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u RH, Volodimir Opanasjuk, ataše obrane Veleposlanstva Ukrajine u RH, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i za ukrajinsku nacionalnu manjinu, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, Suzana Krčmar, predsjednica saveza roma ‘Kali Sara’, Igor Grahovac – Fedešin, GKT župnik crkve svete Ane Lipovljani i Alojz Buljan iz Novljanskog akademskog društva te Ivan Gračaković, direktor radio Moslavine.

Također su bili prisutni i brojni predstavnici institucija – ravnateljice osnovne škole i vrtića u Lipovljanima, učiteljice, predstavnici lipovljanskih udruga i predstavnici medija.

Ispred Općine Lipovljani prisustvovali su predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Lukšić te Općinski načelnik Nikola Horvat koji je sve prisutne pozdravio, pohvalio rad KPDU Karpati i organizirani događaj, zahvalio svim sudionicima i naglasio kako je Općina pomagala i ubuduće će pomagati rad svih naših manjinskih i ostalih udruga koje svojim radom čuvaju svoje tradicije ali i daju dušu  prepoznatljivost našoj Općini.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content