Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽANA ‘ZELENA AKCIJA’ ČIŠĆENJA PRIRODE OD DIVLJIH DEPONIJA NA PODRUČJU OPĆINE LIPOVLJANI

Uz ovogodišnji Dan planeta Zemlje, na području općine Lipovljani, organizirana je ekološka akcija čišćenja okoliša, a održana je u subotu, 21. travnja. Više od 30 volontera i ljubitelja prirode s nelegalnih i divljih deponija prikupili su pune dvije traktorske prikolice i pun kamion za odvoz smeća, raznog otpada, koji je odbačen uz poljske putove i jarke.

                Akcija čišćenja okoliša i zaštita prirode na području općine Lipovljani započela je iza 9 sati ujutro, a nešto više od 30-tak aktivista, organiziranih u dvije grupe i s po jednom traktorskom prikolicom krenulo je u čišćenje okoliša, kojeg tijekom godine, neodgovorni pojedinci zagađuju raznim odbačenim smećem. Na žalost, lijepu i očuvanu prirodu i okoliš općine Lipovljani time zagađuju, uglavnom, na istim mjestima, uz poljske putove i po rubovima šume.

                Prva grupa krenula je iz Lipovljana, preko Brdašća u pravcu Piljenica, pa je uz županijsku cestu čistila odbačene vreće sa raznim otpadom. Nastavila je čišćenje uz rub šume i uz poljski put kraj pruge, gdje iz godine u godinu buja divlje odlagalište, iako već niz godina lipovljansko komunalno poduzeće odvozi raznovrsni otpad, a godinu i pol postoji i reciklažno dvorište u Lipovljanima, gdje se sav taj otpad može odložiti. Za dva sata akcije čišćenja, do vrha je napunjena velika traktorska prikolica raznog smeća i građevinskog otpada, te veći dio kamiona za odvoz smeća ‘Lipkom servisa’.

                Na zapadnoj strani Lipovljana, uz cestu prema Kozaricama, i uz sporednu cestu prema groblju i lovačkoj kući u Krivaju, druga grupa za dva i pol sata nakupila je, također, punu traktorsku prikolicu smeća i otpada. Vaditi odbačeni otpad iz dublje depresije kraj poljskog puta u Krivaju, volonterima ‘Zelene čistke’, pomogli su i djelatnici Šumarije Lipovljani. Uz pomoć bagera i prikolice, petero djelatnika Šumarije Lipovljani, pomagali su volonterima izvući i utrpati teži otpad. Uz pomoć stroja očistili su i napunili jednu prikolicu otpada s dijela zarasle deponije, na koju se otpad dovozi već niz godina, na rubu šume u Krivaju.

                Vrijedni volonteri ‘Zelene akcije’ iz Lipovljana, od kojih većina na čišćenju okoliša i zbrinjavanju divljih deponija sudjeluju već niz godina, do podne su napunili traktorske prikolice i kamion za odvoz smeća, pa je akcija završila za tri sata vrijednog, ali uglavnom, prljavog i mučnog rada, kojeg uzrokuju nesavjesni pojedinci.

                Svi volonteri na čišćenju okoliša, djelatnici ‘Lipkom servisa’ koji im pomažu prijevozom i radom, te djelatnici Šumarije Lipovljani, nakon održane akcije počašćeni su ručkom koji je priredilo Lovačko društvo ‘Srnjak’ iz Lipovljana, uz podršku Općine Lipovljani i načelnika Nikole Horvata, koji je i sam cijelo vrijeme radio na čišćenju divljih deponija uz poljski put kraj pruge.

                Iako se ove godine najveća ekološka kampanja u Hrvatskoj, ‘Zelena čistka’ održava u mjesecu rujnu, u sklopu globalne akcije ‘Let’s do it’ (‘Učinimo to’), a koja se provodi u suradnji s preko 150 zemalja svijeta, na području općine Lipovljani akcija čišćenja prirode održana je tradicionalno u mjesecu travnju, kao i prijašnjih godina. Po potrebi, može se organizirati još i u rujnu. Velik posao na čišćenju i uklanjanju divljih deponija otpada je napravljen, no na žalost, sve divlje deponije još nisu uklonjene.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content