Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NAJAVLJENI LIPOVLJANSKI SUSRETI 2018., ZEMLJA PARTNER – KANADA

U ponedjeljak 21.kolovoza u općinskoj vijećnici Općine Lipovljani održana je tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

Povodom predstavljanja bogatog programa ove već tradicionalne manifestacije, sve nazočne pozdravio je općinski načelnik Nikola Horvat, najavivši trodnevni program koji započinje u petak 24.08.2018. i traje do nedjelje 26.08.2018. godine, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, uz potporu Sisačko-moslavačke županije, Savjeta za nacionalne manjine RH, Turističke zajednice Sisačko -moslavačke županije, a pod generalnim sponzorstvom INA-e industrija nafte d.d.

Specifična je zanimljivost vezana za Lipovljanske susrete kako od prije četiri godine imaju i zemlju partner, stavljajući tako naglasak na važnost jačanja međunarodne suradnje u održavanju manifestacija poput ove. Proteklih godina to su bile Slovačka,Češka i Ukrajina, a ove godine zemlja partner je Kanada.

Na konferenciji je prisustvovao i Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Daniel Maksymiuk, koji je u svojem govoru na hrvatskom jeziku istaknuo važnost zalaganja za multikulturalnost u sredinama poput ove, simpatično usporedivši Lipovljane sa Torontom.

‘Kad je načelnik Horvat predložio da se Kanada uključi u ovaj događaj, odmah sam želio sudjelovati jer se cijeli Lipovljanski susreti upravo savršeno slažu sa vrijednostima koje Kanada promovira svijetu. Kanađani čvrsto vjeruju da smo jaki, ne usprkos raznovrsnosti naše države, već upravo zahvaljujući njoj. Ponosni smo na naše multikulturalno društvo i također vjerujemo da stvaramo mirni i sretniji svijet kada prigrlimo i slavimo sve oblike različitosti. Čestitam načelniku Horvatu na pristupu koji podržava i slavi različitost ovdje u Lipovljanima, i čestitam organizatorima Lipovljanskih susreta  što nastavljaju tradiciju kulturalne razmjene, koja obogaćuje svakodnevni život Lipovljana i jača društveno tkivo ovog dijela Hrvatske.’  – rekao je među ostalim Veleposlanik.

Na Lipovljanske susrete sve je nazočne pozvala i gđa Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba g.Milana Bandića, koja je istakla kako su Lipovljani od Zagreba udaljeni samo sat vremena vožnje te se svakako isplati posjetiti ovo malo idilično mjesto puno ugodnih iznenađenja za svakog posjetitelja. Također je izrazila zadovoljstvo što će grad Zagreb i ove godine biti pokrovitelj i financijski pomoći u organizaciji Lipovljanskih susreta sa 150 tisuća kuna.

 ‘Govorim to iz vrlo jednostavnog razloga. Nas u Gradu Zagrebu, pogotovo našeg gradonačelnika, vrlo često kritiziraju mediji, ali i naši sugrađani, da financiramo aktivnosti izvan Grada Zagreba. No upravo ovakve aktivnosti koje mi financijski podupiremo, vrlo jasno govore o tome da je obaveza Grada Zagreba, kao glavnog grada Hrvatske, daleko šira od administrativnih granica našeg rada. Zajedno stvaramo društvo u kojem živimo i zajedno šaljemo poruku za koje smatramo da su našem društvu važne.’ – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Riječ su imali i predstavnik generalnog sponzora INA-e Industrije Nafte d.d.  Zoran Bonjaj, predsjednik HGK Županijske komore Sisak Boris Mesarić, te zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Posavec.

‘Lipovljanski susreti tradicionalna su manifestacija, a Lipovljani su specifična Općina u kojoj u jednom ugodnom suživotu uspijeva funkcionirati i živjeti 13 različitih nacionalnih manjina. Ovi susreti su zaista njima posvećeni i iz godine u godinu, kroz zemlje partner želimo ukazati na tu suradnju, na taj bit suživota, i učiniti jedan iskorak, naročito u današnje vrijeme kada su prisutne migracije, svjetski problem. I stoga me veseli da ste kao temu za ovogodišnji okrugli stol odabrali upravo migracije, kako bi se dao doprinos upravo mogućnosti suživota na relativno malom prostoru.’ – rekao je Rosavec.

Nakon predstavljanja trodnevnog programa općinski načelnik Nikola Horvat predstavio je sve pokrovitelje, partnere te sponzore ovogodišnjih susreta Tako će se Lipovljanski susreti 2018. održati pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, uz potporu Sisačko-moslavačke županije, Savjeta za nacionalne manjine RH te Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije. Generalni sponzor je INA Industrija nafte d.d. Također, sponzori su i Ministarstvo kulture, Hrvatske šume, Šumarski fakultet sveučilišta u zagrebu, Park prirode Lonjsko polje, Turistička zajednica Općine Lipovljani, HGK Županijska komora Sisak, Ministarstvo poljoprivrede, Euroherc osiguranje i Prijevoznički obrt ‘Bijeli’, dok su medijski pokrovitelji HRT, Mreža TV, Radio postaja Novska i Radio Quirinus.

‘Zahvaljujem svima koji podržavaju ovu hvale vrijednu manifestaciju te pomažu na bilo koji način u organizaciji Lipovljanskih susreta, a posebno organizacijskom odboru i volonterima kojih je svake godine preko 150. Pozivam sve da dođu na Lipovljanske susrete kako bi osjetili sklad suživota nacionalnih manjina, mir, poštovanje i zajedništvo koje Lipovljani žive, unatoč tolikoj različitosti.’ – rekao je načelnik Nikola Horvat.

Lipovljanski susreti i ove godine proširuju svoju ponudu nudeći raznolik i prvenstveno vrlo sadržajan vikend svim stanovnicima općine Lipovljani, ali i njene šire okolice, budući da je ova manifestacija  tijekom godina učvrstila svoj status na karti događanja ovakve vrste.

Nije nedostajalo pohvala organizatorima, lijepih želja za još jednom uspješnom manifestacijom, te toplih i iskrenih poziva na ove sadržajem i duhom bogate susrete koji se ove godine održavaju po deveti put otkad su obnovljeni 2010.godine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content