• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA KNJIŽEVNOJ VEČERI POSVEĆENOJ TARASU ŠEVČENKU RECITIRANA JE NJEGOVA POEZIJA

Već niz godina ‘Karpati’, kulturno-prosvjetno društvo Ukrajinaca iz Lipovljana, obilježavaju rođenje Tarasa Ševčenka, osnivatelja i najznačajnijeg sina Ukrajine. Svake godine do sada, književna večer ‘Karpata’  ponudila je nove i različite sadržaje vezane uz djelo i domoljublje Tarasa Ševčenka, a ove godine književna večer organizirana je u Domivki, prostoru ‘Karpata’, u četvrtak, 15. ožujka, kao početak svečanosti uz ovogodišnji Dan općine Lipovljani.

                Od prošle jeseni, dvorište župnog ureda lipovljanske grkokatoličke župe i prostorije ‘Karpata’, krasi spomenik Tarasu Ševčenku. Stoga je na početku obilježavanja godišnjice rođenja ovog velikog pjesnika i slikara Ukrajine, položeno cvijeće ispred spomenika. Položili su ga Jaroslav Simonov, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj i Evgenij Pašćenko, profesor na katedri ukrajnistike u Zagrebu, te Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’.

                Izvođenjem uglazbljenih pjesmama Tarasa Ševčenka, pjevački zbor ‘Karpata’, započeo je ovogodišnju književnu večer. Nakon njih, pred svim gostima i uzvanicima, među kojima je bio i Igor Grahovac-Fedešin, te članovima ‘Karpata’, poeziju Tarasa Ševčenka recitirali su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, koji uče ukrajinski jezik. Lijepe recitacije izveli su Lena i Luka Repinc, Teodor Fuljatić i Nikolina Letvenčuk, a uvježbala ih je učiteljica Aleksandra Vračević.

                Članice zbora ‘Karpati’, Marija Poljak i Ankica Holovčuk, također su govorile ozbiljnu i simbolima prepunu poeziju Tarasa Ševčenka, a o njegovom značaju za Ukrajinu prisutnima je govorio Jaroslav Simonov iz ukrajinskog Veleposlanstva. Detalje iz teškog i ugnjetavanog života Tarasa Ševčenka, njegovog značaja za ukrajinski jezik, a time i za Ukrajinu, s osvrtom na pročitanu poeziju, svim prisutnima je govorio Evgenij Pašćenko, voditelj katedre ukrajnistike u Zagrebu.

                Čestitke na uspješnom radu, te na brizi za ukrajinski jezik i kulturu, članovima Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca, uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Svima je uputio i čestitku uz obilježavanje Dana škole, župe i općine Lipovljani.

                Za potrebe društva, Evgenij Pašćenko poklonio je Ivanu Semenjuku, predsjedniku ‘Karpata’, knjigu o ukrajinskom stvaralaštvu, u kojoj je dio posvećen i Tarasu Ševčenku. Članovi ‘Karpata’ pripremili su i zajedničko druženje nakon održane književne večeri.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content