Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ISPOVIJED PJESNIČKIH DUŠA, U KAPELICI I UZ PAKRU, U PILJENICAMA

Pjesnički susret ‘Rijeka, šuma, nebo’, za ovo proljeće, održan je u subotu, 21. travnja u Piljenicama. Na stalni susret pjesnika i pisaca u Piljenicama, na području općine Lipovljani, Đuro Vidmarović, ove godine kao predsjednik Društva hrvatskih književnika, okupio je 10- tak članova Društva i još toliko pridruženih članova.

                Druženje pjesnika i pisaca uz Pakru, i ove je godine bilo vrlo zanimljivo, mada je ove subote došlo nešto manje lirski duša nego prijašnjih godina. Kao i uvijek u Piljenicama, u Društvenom domu, dočekale su ih ‘Mlinarice’, koje su ‘pjesnikinje’ bogatih i sočnih tanjura i maštovite majstorice finih kolača. Uostalom, kako to i pripada ženama, mlinaricama, koje raspolažu obiljem brašna i finih dodataka za tijesta svih vrsta.

                Pozdravila ih je, pri dolasku, Melita Lenička, predsjednica udruge ‘Mlinarica’, ali i predsjednica Matice hrvatske, ogranak Lipovljani, koji je zajedno s kutinskim ogrankom Matice hrvatske bio organizator ovogodišnjeg pjesničkog susreta. Pjesnike i pisce, pozdravio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koja i financijski podržava ovu kulturnu manifestaciju od njezinog početka organiziranja u Piljenicama. Kao i svake godine do sada, goste od pera i osjećaja, pozdravili su i učenici Područne škole u Piljenicama, sa svojim učiteljicama, i kao dobrodošlicu, za njih izveli igrokaz ‘Pauk umjetnik’. S njim su ove godine, već treći puta za redom, ‘dogurali’ do državne smotre u LiDraNu, a prisutni pjesnici nagradili su njihovu odličnu igru – dugim pljeskom.

                Nakon zajedničkog ručka i okrijepe od puta, nakon pozdrava i učeničke predstave, za pjesnike i pisce, ali i domaćine, postavljena je izložba skulptura braće Pavletić, koji vuku obiteljske korijene iz Piljenica. Na livadi, uz turističko odmorište kraj Pakre, u centru Piljenica, u subotu su ‘pasle’ drvene skulpture jelena, košuta i srna, načinjenih od prirodnog materijala, od povađenih trsova i rezova vinove loze. Vrlo uspješne skulpture, vrlo vješte braće Marinka, Zdravka i Zorana Pavletić, organizirane u udrugu ‘Arteco’, predstavio je Dragutin Pasarić iz Kutine. Uz njihovu izložbu, na turističkom odmorištu uz tihu i lijenu, ali čistu Pakru, pjesnici su, potom, recitirali svoje zapisane osjećaje.

                Čitanje stihova, uz, na trenutak zastalu rijeku, i mlado zelenilo na drveću, tek koji dan okupano suncem, te kristalno plavetno nebo, vodio je osobno Đuro Vidmarović, piljenički sin. Svatko je pročitao nekoliko svojih radova. Uz Pakru su čitali, već tiskane, ali i još neobjavljene stihove: Josip Palada, Siniša Matasović, Nenad Piskač, Lana Derkač, Davor Šalat, Božica Brkan, Vjera Grgac, Višnja Lovrić Mencej, Kristina Semenjuk i Jasna Popović Poje, članovi Društva hrvatskih književnika (DHK), te Katarina Brkić, Dragutin Pasarić, Suzana Ujević, Alojz Buljan i Mirko Knjižek, pridruženi članovi DHK.

                Nakon kazivanja stihova uz Pakru, pjesnici su obišli i piljeničku katoličku kapelu, posvećenu sv. Ivanu Krstitelju. Sjeli su u klupe kapele, i svecima na zidovima, ali i prisutnim prijateljima, pročitali neke drugačije molitve, neke svoje zavjete i spoznaje, svoje tvrdnje, strahove i maštanja, te tako svojim lirskim dušama dali maha da se ispovjede javno, pred svecima, ali i ljudima. Trebalo je za to imati veću dozu hrabrosti. Svaki uzdah pjesnika, kapelica je čula, a svaku riječ iz srca, prijatelji su pozdravili. Ozarenih lica, punih dojmova, pjesnici su se iskrali iz kapele, a duboko u sebi već su tu, u Piljenicama sricali neke nove stihove. Đuro Vimarović, zahvalio im je za dolazak i vrlo uspješan susret, još jedan u nizu, u Piljenicama, uz Pakru i slavonsku šumu. Zahvalio je svima koji su pripomogli u ostvarenju ovog pjesničkog susreta i sna, i naglasio je da je to novi smjer rada Društva hrvatskih književnika, čiji će puni mandat, kao predsjednik Društva, pokušati odraditi što kvalitetnije.

                Pjesnički susret ‘Rijeka, šuma, nebo’ u Piljenicama završio je promocijom knjige Dragutina Pasarića, ‘Iz kutinske davnine i blizine’.                

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content