• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ASFALTIRANO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U LIPOVLJANIMA ČIJA JE IZGRADNJA PRED ZAVRŠETKOM

Nakon izgradnje natkrivenog prostora, u četvrtak, 21. travnja završeno je i asfaltiranje otvorenog prostora reciklažnog dvorišta u Lipovljanima. Svi poslovi na uređenju ovog, gotovo 2 milijuna kuna, vrijednog objekta komunalnog gospodarstva i zaštite okoliša bit će završeni početkom svibnja, a očekuje se da će reciklažno dvorište u Lipovljanima u uporabi biti od 1. srpnja ove godine.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAZbog određenih problema i kašnjenja, reciklažno dvorište nije izgrađeno do kraja prošle godine, kako je bilo planirano, stoga se intenzitet radova na uređenju i izgradnji reciklažnog dvorišta u Kutinskoj ulici u Lipovljanima pojačao u ovoj godini, te se svakodnevno na njemu radi od veljače. Asfaltiranjem 1.470 m² otvorenog prostora dvorišta, izvođači radova znatno su se približili završetku svih poslova na izgradnji ovog reciklažnog dvorišta.

Ulaganjem u ovaj komunalni objekt, općina Lipovljani napravit će iskorak u gospodarenju otpadom svog područja, i bit će među prvim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj koja će imati riješeno prikupljanje, sortiranje, zbrinjavanje i recikliranje raznog otpada sa svog područja.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Reciklažnim dvorištem gospodarit će ‘Lipkom servisi’, komunalno poduzeće općine Lipovljani, koje bi od te djelatnosti trebalo ostvariti i dodatni prihod. Uz to, recikliranje otpada smanjit će količinu neiskoristivog otpada, pa se očekuje i smanjenje plaćanja odlaganja prikupljenog otpada na deponiji smeća Johovača u Garešnici.

Nakon završenog asfaltiranja dvorišta, ostali su još poslovi na opremanju, izgradnji dijela ograde oko dvorišta, uređenju zelenih površina, uvođenju električne energije u objekt, te dopremu i instaliranje strojeva za reciklažu otpadnih materijala. Te poslove, izvođač radova Zajednica ponuditelja Elektrocentar Petek d.o.o. iz KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAIvanić Grada i Strabag d.o.o. iz Zagreba planiraju završiti za još 15-tak dana, pa se potpuni završetak izgradnje reciklažnog dvorišta u Lipovljanima očekuje sredinom svibnja.

Izgradnju reciklažnog dvorišta, važnu investiciju u komunalno gospodarstvo općine Lipovljani, s 80% sredstava sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, a ostalih 20%, odnosno iznos oko 400.000 kuna investicije, općina Lipovljani, a u financiranju se očekuje i potpora Sisačko moslavačke županje  Tako će se od sredine ove godine na području općine Lipovljani značajno poboljšati infrastruktura u konačnom zatvaranju ciklusa korisnog zbrinjavanja i odvojenog prikupljanja otpada. Konačno zatvaranje toga ciklusa, očekuje se 2017.godine, kada bi uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mještani općine trebali dobiti i dodatne posude za odvojeno prikupljanje otpada, kako bi se sama selekcija otpada vršila u samom domaćinstvu.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content