• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zajednički koncert lipovljanskih udruga u kulturi trajao je puna dva sata

 Zajednički kulturno umjetnički program svih udruga u kulturi općine Lipovljani, održan je i ove godine, uz Dan općine Lipovljani. Zajednički koncert organizirao je KUD ‘Lipa’, a predstavljanje dramske igre, plesa, pjesme i glazbe potrajalo je puna dva sata. Toliko bogat program ipak je samo dio onoga što baštine ove udruge, kojima se pljeskalo i tijekom ovih nastupa, 17. ožujka.

– Ovo što ćete večeras vidjeti samo je dio onoga što naša kulturno umjetnička društva znaju i umiju. U ostvarivanje kulturno umjetničkog programa utkani su sati i sati upornog truda, rada i prolivenog znoja, a jedina nagrada za naš rad je vaš pljesak. Svojim pljeskom podržite rad svih ovih entuzijasta, volontera, ljubitelja tradicijske kulture i običaja – rekla je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, organizatora zajedničkog koncerta u čast Dana općine, škole i župe u Lipovljanima.

Rad udruga u kulturi općine Lipovljani, pohvalio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji je zahvalio svim udrugama na vrlo aktivnom radu i velikom broju nastupa. Čestitao je i na uspješnosti i još jednom naglasio da su, uz ovogodišnji Dan općine Lipovljani, upravo udruge u kulturi dobitnici javnih priznanja. Među ostalim, osvrnuo se i na vrijeme korizme u kojem se trenutno nalazimo. Naglasio je kako to nije samo vrijeme odricanja, već da možemo učiniti i dobro djelo, te da je na području općine Lipovljani dosta staračkih i samačkih obitelji, pa se je založio, da u vrijeme sadašnje korizme, posvetimo svaki dan bar malo pažnje i takvim obiteljima.

Dramska skupina Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana otvorila je zajednički koncert u čast Dana općine, škole i župe Lipovljani. Izveli su humorističku dramsku igru ‘Karamela’ u kojoj su pokazali s kakvim se problemima susreću tinejdžeri. Tekst je napisala Ema Franić učenica 8. razreda lipovljanske škole.

Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, njeguje duhovne i svjetovne pjesme. Gaji lijepu suradnju sa svim udrugama općine Lipovljani, a ima partnerski odnos s Maticom slovačkom Lipovljani. Zbor ‘Lira’ predstavio se pjesmama: ‘Crveni plašt’ i ‘Svetom Josipu’. Pjesme je glazbeno obradio i za četveroglasni zbor prilagodio profesor glazbe i voditelj zbora Franjo Rodić.

Članice Plesno navijačko akrobatskog kluba ‘Iskrice’ predstavile su tri kratke koreografije, u cjelokupnom programu, tijekom večeri posvećenoj obilježavanju Dana općine Lipovljani.

Mlađa folklorna skupina u pratnji tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’ otplesala je, novo uvježbane, dječje pjesme i plesove Podravine. Koreografiju je postavila Ivana Toth, a voditelj tamburaške skupine je prof. Franjo Rodić .

Pjevački zbor Udruge umirovljenika općine Lipovljani tijekom godine ostvare niz lijepih nastupa u općini Lipovljani i širom Hrvatske. Nastupali su i na glazbenom stvaralaštvu Hrvatske, a u čast Dan općine Lipovljani otpjevali su: ‘Sjećanje na rodni kraj’, pjesmu koju je napisao i glazbeno obradio Miroslav Horvat, i pjesme: ‘Ima jedna duga cesta’ i ‘Hrvatica ja sam mlada’. Voditelj zbora je Vlado Dorić.

U ime Matice slovačke i njenog djelovanja na području općine Lipovljani, članovi MPZ ‘Lira’, izvode duhovne i svjetovne pjesme na slovačkom jeziku. Uz blagdan sv. Josipa otpjevali su dvije pjesme na slovačkom: ‘Za mna i za teba’ i ‘Kralovna nebies’. Pjesme je glazbeno obradio, i za zbor prilagodio, prof. Franjo Rodić.

Folklorna skupina Česke besede Lipovljani ‘Kroksun krok’ (‘korak po korak’) njeguje plesove češke nacionalne manjine, a uz ovogodišnji Dan općine Lipovljani predstavili su se spletom južno čeških plesova. Voditeljica folklorne skupine je Dana Stakorova, a voditelj glazbene skupine je Slavko Kupski.

Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca ‘Karpati’ svoju djelatnost prikazuju pjevanjem ukrajinskih pjesama i pripremom ukrajinske gastronomije, te prikazom ukrajinskih dinamičnih plesova. Pjevački zbor otpjevao je pjesmu ‘Slavonija’, čiji tekst i glazbu je napisao Zlatko Knižek, član KPDU ‘Karpati, te pjesmu ‘Kozače, kozače…’ Glazbena pratnja zboru bila je Marija Poljak.

Nakon ukrajinske pjesme i mladi plesači ‘Karpata’ predstavili su se ukrajinskim plesom ‘Kozačok’. Koreografiju je postavio i uvježbao Mirko Fedak.

Ljepotu češke riječi i pjesme, njeguju članice pjevačke skupine ‘Lepeza’. Tijekom godine ostvare niz nastupa. Pored čeških pjesama rado izvode pjesme na hrvatskom jeziku. Na ovom, zajedničkom koncertu predstavile su se pjesmama: ‘Psanjičko po letech’ i ‘Jak se moudrost boži’. Pjesme je za zbor prilagodio voditelj, prof. Franjo Rodić.  

Kulturno umjetničko društvo ‘LIPA’, Lipovljani tijekom godine ostvari oko 30 nastupa. Cilj je sačuvati kulturnu baštinu, pjesmu, ples, izričaj i običaje Lipovljana i lipovljanskog kraja. Pored hrvatskog folklora njeguju folklor slovačke nacionalne manjine. Starija folklorna skupina predstavila se je, premijerno, pjesmama i plesovima Slavonije pod nazivom: ‘Oj rastiću šušnjati’. Koreografiju je postavio stručni voditelj i koreograf Tihomir Krmek. Pjesme i kola izveli su uz pratnju tamburaške skupine KUD-a.

Zajednički koncert u čast Dana općine Lipovljani završio je odličnim nastupom  tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’. Odsvirali su ‘Splitske plesove’, a Danijel Mutić je zajedno s tamburašima otpjevao pjesmu ‘Otišo je otac moj polako’. Društveni dom pun posjetitelja, izvođače programa nagradio je velikim pljeskom, nakon čega je održano i zajedničko druženje svih izvođača programa. Kroz zajednički koncert gledatelje je vodila Martina Jurić, potpredsjednica KUD-a ‘Lipa’, u čijoj organizaciji je održan i ovaj zajednički koncert.  

Marica Tisaj, Damir SMETKO

[ngg src=”galleries” ids=”112″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content