• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Zajednička radionica ukrašavanja pisanica

         Zajedničku radionicu ukrašavanja i bojanja jaja za pisanice, održale su članice Udruge umirovljenika općine Lipovljani i članice Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’. Pisanice koje su izrađene na ovoj radionici uskoro će se naći u lipovljanskom parku, uz Veliku pisanicu, koju zadnjih nekoliko godina postavljaju članovi Udruge umirovljenika općine Lipovljani i tako uljepšavaju obilježavanje Uskrsa.

         U pripremi postavljanja Velike pisanice, koja će biti u lipovljanskom parku postavljena u Velikom tjednu pred Uskrs, pripremaju se pisanice. One će, uz zečeve, krasiti gnijezda uz Veliku pisanicu. Rade se na tradicijski način, ukrašavanjem voskom, a u tome prednjače članice KPD ‘Karpati’, koje običaj pisanja, ukrašavanja i bojanja jaja, njeguju kao tradicijsku kulturu i običaje svojih predaka.

         Na zajedničkoj radionici ukrašeno je i obojao više od 100 komada jaja, koje su donirale same članice Udruge umirovljenika i udruge ‘Karpati’, dok su ostalo osigurale udruge. Radionica je trajala duže od 4 sata, a tijekom izrade pisanica zajedničku radionicu obišao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i zahvalio se članicama i članovima udruga za sav njihov rad, trud i vrijeme koje odvajaju za društveni rad i aktivnosti, čime se Lipovljani mogu ponositi.

Tradicijsko ukrašavanje jaja voskom i bojanje nekim prirodnim bojama, nije baš jednostavno, pa vještina ukrašavanja određuje i ljepotu pisanice. Neke od članica zajedničke radionice došle su kako bi svladale baš taj, tradicijski način izrade pisanica, a gotove pisanice pokazuju koliko su u tome uspjele.

Druženje i suradnja članova svih udruga na lipovljanskom području je odlična i primjerena, a zajednički se i raduju svim uspjesima. Uređenje stogodišnjeg parka u centru Lipovljana, i njegovo preuređenje u jedno veliko, zanimljivo gnijezdo pred Uskrs, jedan je od primjera toga.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content