• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VELEPOSLANIK UKRAJINE U HRVATSKOJ, OLEKSANDR LEVCHENKO U RADNOM POSJETU OPĆINI LIPOVLJANI

Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Oleksandr Levchenko boravio je u srijedu, 25. veljače u radnom posjetu općini Lipovljani. Tom prigodom sastao se s Mariom Ribarom, načelnikom općine Lipovljani i njegovim suradnicima, i pripadnicima ukrajinske nacionalne manjine koji žive na području općine Lipovljani.

Radni susret s veleposlanikom Oleksandrom Levchenkom priređen je u vijećnici Općine Lipovljani, a razgovaralo se o nekoliko tema vezanih uz zajedničku suradnju. Prije svega o skorom postavljanju i otvaranju izložbe ‘Biser dnipropetrovske regije’, pod zaštitom UNESCO-a koja će biti postavljena u Knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, prigodno uz skoro obilježavanje Dana općine, Dana župe i Dana Josipa Kozarca. Dogovoreno je postavljanje i svečano otvorenje izložbe, a u programu će sudjelovati i članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana.

Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ izvijestio je o inicijativi i početnim koracima povezivanja općine Lipovljani i grada Khusta iz Ukrajine. Veleposlanik Oleksandr Levchenko također je razgovarao s čelnicima Khusta i prenio im poziv za početak kulturne suradnje. Kako zbog svojih obveza iz Ukrajine ne mogu doći u posjet u Lipovljanje za Dan općine u ožujku, predloženo je da sredinom svibnja izaslanstvo općine Lipovljani otputuje u Khust, kako bi se konkretnim razgovorima dogovorila zajednička suradnja, nakon čega bi i izaslanstvo Khusta došlo u Lipovljane.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABio bi to početak kulturne suradnje, koji će se širiti dalje, jer veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko, prihvatio je, u srijedu 24. veljače, poziv općinskog načelnika Maria Ribara da Ukrajina bude ‘zemlja partner’ na ‘Lipovljanskim susretima’ 2016. godine, program koji je započeo na prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ s veleposlanstvom Slovačke i Republikom Slovačkom kao zemljom partnerom. Konkretan program će se dogovarati krajem ove godine,  no prijedlog je prihvaćen na obostrano zadovoljstvo.

Pred kraj radnog sastanka veleposlanik Ukrajine izvijestio je o trenutnom stanju u Ukrajini i problemima koje ima ova zemlja u kojoj je već milijun osoba prognano iz svojih domova. Zahvalio je hrvatskom narodu na podršci.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa kraju radnog posjeta Lipovljanima, veleposlanik Ukrajine Oleksandr Levchenko i Jaroslav Simonov, ataše za kulturu u veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, razgledali su prostor u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani predložen za postav izložbe. U pratnji su im bili, uz općinskog načelnika Maria Ribara, još i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ i Mirko Fedak, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Knjižničarka Marica Tisaj upoznala je veleposlanika Ukrajine s povijesnim razvojem knjižničarstva u Lipovljanima, te s posebnostima ove knjižnice, koja u svom fondu, ima knjige i na slovačkom, češkom i ukrajinskom jeziku, čiji pripadnici nacionalnih manjina u velikom broju žive na lipovljanskom području.

Nakon obilaska predviđenog prostora veleposlanik Ukrajine izrazio je svoje zadovoljstvo viđeni prostorom, knjižnim fondom na jezicima drugih naroda i ovim radnim posjetom Lipovljanima.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content