• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U PILJENICAMA OBILJEŽEN 70. ROĐENDAN I 45. GODINA KNJIŽEVNOG STVARALAŠTVA ĐURE VIDMAROVIĆA

Profesor povijesti Đuro Vidmarović, pjesnik i umirovljeni veleposlanik, rođen je prije 70 godina u Piljenicama. U okviru pjesničke manifestacije: ‘Rijeka, šuma, nebo…’, na sam dan rođenja, u subotu, 1. travnja u Piljenicama je, uz Pakru i prijatelje, proslavio 70. rođendan i 45. obljetnicu književnog stvaralaštva.

                Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima i Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica bili su domaćini pjesničkom susretu i obilježavanju jubileja prof. Đure Vidmarovića u Piljenicama. U Društvenom domu okupili su se mnogobrojni gosti, a u ime domaćina sve ih je pozdravila Melita Lenička, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima i članica ‘Mlinarica’.

                Nakon upućenih riječi dobrodošlice i zahvale Đure Vidmarovića svima koji su došli na obilježavanje rođendana i obljetnice početka pjesničkog izražavanja, vrlo zapaženu i nagrađenu vlastitu predstavu, izveli su učenici 2. i 3. razreda Područne škole iz Piljenica pod vodstvom učiteljice Tatjane Dlouhi. Nakon toga mladim glumcima, ali i ostalim učenicima Područne škole zahvaljeno je košarom slatkiša. Prigodno su nagrađeni još i Stjepan Crnko iz Kraljeve Velike, prvi predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima, te Josipa Debeljak i Florijan Rožić, kao najbolji učenici Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana.

                O stvaralačkom radu Đure Vidmarovića, okupljenim pjesnicima, članovima rodbine i prijateljima, članovima Matice hrvatske, nadahnuto je govorio Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Kutine. Nakon njega, velik broj gostiju čestitao je Đuri Vidmaroviću, čitajući mu svoje radove ili izražavajući čestitarske želje. Među njima akademici i pjesnici: Josip Palada, Esad Jogić, Smiljan Šimac, Jurij Lisenko, otpravnik poslova veleposlanstva Ukrajine u Hrvatskoj, Ante Beljo, Tuga Tarle, te članovi obitelji. Članovi kazališne grupe ‘Beskućnici’ čitali su pjesme Đure Vidmarovića.

                Nakon rezanja slavljeničke torte, svi gosti i prijatelji uputili su se na rub Lonjskog polja, u mlin Rudolfa Vaclaveka, gdje su mogli razgledati obnovljeni mlin, te uređen okoliš mlina na Pakri i stoljetnu hrastovu šumu. Prisutnim poetama prelijepa priroda i sačuvani okoliš, mostić preko Pakre i šum vode na brani Vaclavekova mlina, sigurno će biti inspiracija i nadahnuće za nove pjesme i zapise.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content