• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U LIPOVLJANIMA DETEKTIRANO PODRUČJE S NEEKSPLODIRANIM UBOJNIM SREDSTVIMA

U Lipovljanima je prije nekoliko dana detektirano područje s neeksplodiranim ubojnim sredstvima, koje je po žurnom postupku označeno obavijesnim tablama opasnosti, od velike mogućnosti nailaska na neeksplodirana ubojna sredstva.

Minski sumnjivo područje nalazi se gotovo u samom centru Lipovljana, točnije, u Kolodvorskoj ulici, u krugu nekadašnjeg PIK-a, koje je sada u vlasništvu fizičke osobe te na dijelu susjednih zemljišta, na površini od cca 15.000 metara kvadratnih.

Po prijavi, službenici MUP-a  i HCR-a izašli su na teren sa svom opremom i izvršili izvid na malom površinskom uzorku, te već pri trećoj detekciji pronašli tzv. „zvončić“, neeksplodirano ubojno sredstvo, koje je dio punjenja kazetne bombe koja je za vrijeme Domovinskog rata pogodila Lipovljane.

Još 2010. godine nastupila je svjetska zabrana korištenja kazetnih bombi, jer su većina žrtava takvog streljiva upravo civili. Iako je od Domovinskog rata prošlo tri desetljeća, nije jasno kako je tek sada otkriveno ovo minski sumnjivo područje, koje će biti uvršteno u Program razminiranja. Sada slijedi izrada projektne dokumentacije, a početak samog razminiranja, odnosno deaktiviranja i uništenja neeksplodiranih ubojnih sredstava, se očekuje početkom 2025. godine.

Ono što je u ovom trenutku najvažnije, da ovaj propust nije imao ozbiljnije posljedice u vidu ranjavanja ili gubitka života, kako vlasnika zemljišta, tako i lovaca koji su u nekoliko navrata iz navedenog područja organizirano istjerivali čagljeve i lisice. No isto tako, nedavno je u krugu zemljišta izbio požar, pri čijem su gašenju sudjelovali lipovljanski vatrogasci i zaposlenici komunalnog poduzeća.

Prema riječima sumještana, mnogi imaju saznanja o ovom slučaju, no svi su mislili da je navedeno područje još davno očišćeno od neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Ovim putem molimo sve stanovnike, osobito Lipovljana, da se ne približavaju, a pogotovo da ne ulaze u krug nekadašnjeg PIK-a i okolnog zemljišta koje je označeno obavijesnim tablama, sve dok se ne završi postupak čišćenja i razminiranja minski sumnjivog područja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content