Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U LIPOVLJANIMA JE ODRŽAN TRADICIONALNI ‘UKRAJINSKI BAL’

Prvu subotu u veljači, u Lipovljanima već niz godina obilježava Ukrajinski bal, što ga priređuje Kulturno-prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana. Tako je bio u proteklih 12 godina, a tako je bilo i ove godine, u subotu, 3. veljače, kad je na balu u Društvenom domu bilo gotovo 200 posjetitelja.

                Ukrajinski bal dio je programa rada KPD ‘Karpati’, čiji je cilj okupiti jednom godišnje, sve članove svog društva, ali i Ukrajince koji nisu članovi ovog društva. Bal je otvoren i za Ukrajince iz drugih društva u Hrvatskoj, te ostale posjetitelje, stanovnike općine Lipovljani, koji vole glazbu i kulturu pripadnika ukrajinske zajednice.

                Ovogodišnji, 13. Ukrajinski bal otvorili su najmlađi članovi lipovljanskog društva, spletom dječjih ukrajinskih plesova. S njima su, svim prisutnim gostima na balu, pokazali dio raznolike i atraktivne plesne baštine Ukrajinaca, i tako potvrdili svoj dobar rad tijekom prošle godine. Osim uspješno uvježbanih plesova, pod vodstvom Mirka Fedaka, dječja skupina lipovljanskih ‘Karpata’, lani je i povećala broj članova na 20 plesača, pa su neki i po prvi puta nastupili na balu. S tolikim brojem plesača na nastupima u Lipovljanima, ali i diljem Hrvatske, dječja plesna skupina ‘Karata’ izgleda vrlo lijepo, moćno i jako atraktivno.

                Na početku bala, sve goste i članove društva prigodnim riječima pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’. Zahvalio se svima za dolazak na ovogodišnji bal, a posebno se zahvalio dugogodišnjim posjetiteljima bala, koji iz godine u godinu dolaze na bal, jer im se dopada ovaj specifičan program i organizacija društva lipovljanskih Ukrajinaca.

Podršku radu i održavanju plesnog bala, te zajedničkom druženju, ove godine su i svojom osobnom prisutnošću pružili: Vita Holec, kulturni ataše pri veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske, Igor Grahovac-Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

   Nakon otvorenja, sve posjetitelje i goste ovogodišnjeg Ukrajinskog bala zabavljao je glazbeni sastav ‘Boje noći’, a ukrajinske pjesme izvodio je Ivan Bačinski. Članovi lipovljanskog društva za goste su pripremili svečanu večeru i tradicionalnu tombolu, a dobar ugođaj bala protegnuo se do duboko u noć. Na zadovoljstvo svih posjetitelja. 

Damir SMETKO  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content