Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI U LIPOVLJANIMA PRIKUPLJENO JE 57 DOZA KRVI

Treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog  darivanja krvi, održana je u srijedu, 26. rujna u Lipovljanima. Krv se prikupljala za Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu u Zagrebu, a na akciju održanu u lipovljanskom Vatrogasnom domu odazvalo se gotovo 70 redovitih davatelja, od kojih je njih 57 krv i dalo.

                To je očekivani broj darivanih doza krvi, jer se u svakoj akciji u Lipovljanima prikupi oko 60 doza krvi. Desetak darivatelja, uglavnom iz zdravstvenih razloga, ovog puta nisu mogli dati krv, no ipak su se odazvali akciji. Svi darivatelji, prije vađenja krvi prolaze osnovni zdravstveni pregled, i tek ako su potpuno zdravi, uzima im se doza krvi. Za darovanu krv dobivaju i potvrdu za dva  slobodna dana izostanka s posla.

                Akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Lipovljanima, četiri puta godišnje, organizira Gradsko društvo Crvenog križa iz Novske. Nakon dvodnevne akcije u Novskoj, treći dan akcije darivanja krvi rezerviran je za akciju u Lipovljanima. Tako je bilo i u ovoj, trećoj ovogodišnjoj akciji, u kojoj su u Novskoj, tijekom prva dva dana prikupljene 162 doze krvi, a trećeg dana u Lipovljanima 57 doza krvi, odnosno ukupno 219 doza. Na akciju se odazvalo ukupno 248 darivatelja.

Velik broj davatelja u Lipovljanima su mlađe, ili osobe u najboljoj  životnoj dobi, pa je akcija darivanja krvi uvijek uspješna. U ovoj akciji, krv je po prvi puta dao Matija Sijarto iz Kraljeve Velike, a još jedno darivanje krvi zabilježio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Krv je dalo i veliki broj žena, pa su u jednom dijelu akcije, na stolicama za darivanje, bile samo dobrovoljne darovateljice krvi.

Uz zdravstvene djelatnike, u organizaciji akcije sudjeluju i volonteri Crvenog križa. I ovog puta su volonterke Crvenog križa sve darivatelje krvi počastile obrokom jela i pićem, a slijedeća akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Lipovljanima planirana je za kraj ove godine, odnosno za petak, 28. prosinca ove godine.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content