Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PRVO OBILJEŽAVANJE DANA BRANITELJA OPĆINE LIPOVLJANI

Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani, obilježen je, po prvi puta, u nedjelju, 19. listopada u Lipovljanima. Za poginule i preminule branitelje položeni su vijenci i upaljene su svijeće na mjesnom groblju u Lipovljanima, a potom i služena sveta misa. Nekadašnji pripadnici Hrvatske vojske okupili su se na igralištu u centu Lipovljana, postrojili se i prisjetili se povijesnog događaja od prije 23 godine, te nastavili druženje kroz sportske susrete.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA               Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani ustanovljen je, na prijedlog Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Ogranka Lipovljani, početkom listopada, jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća općine Lipovljani, održanog 03.listopada 2014. Za Dan branitelja proglašen je 13. listopada, dan kada su prije 23 godine, mještani današnje općine Lipovljani, organizirano krenuli u obranu Hrvatske, od tadašnje velikosrpske agresije. Osim odlaska na prvu crtu bojišta, Lipovljani su tih listopadskih dana 1991. godine postali i stožerno mjesto obrane Novske i novljanske bojišnice koja se je protezala od Trebeža na Savi, preko Bročica i Starog Grabovca do Trokuta u novljanskim brdima na cesti za Lipik, u dužini većoj od 40 kilometara.

Tijekom prvog obilježavanja Dana branitelja općine Lipovljani, vrlo svečano je bilo na odavanju spomena poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima općine Lipovljani. Kod Velikog križa na mjesnom groblju u Lipovljanima mnogobrojna izaslanstva poklonila su se poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, položivši cvijeće i upalivši svijeće. Predvodili su ih čelnici UDVDR, ogranka Lipovljani, njihovi članovi, čelništvo općine Lipovljani, članovi Udruge roditelja poginulih branitelja i Udruge udovica poginulih branitelja,  predstavnici Hrvatskog časničkog zbora Novske, Jasenovca i Lipovljana, pripadnici policije, predstavnici grada Novske, predstavnici ostalih udruga proisteklih iz domovinskog rata, te udruga građana općine Lipovljani. Molitvu za sve branitelje predvodio je Igor Fedešin, župnik župe sv. Ane iz Lipovljana, a dostojanstvenom i svečanom raspoloženju pridonijeli su svojim nastupom i članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, uz prisutnost velikog broja građana.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Nakon odavanja počasti hrvatskim braniteljima, u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima služeno je i misno slavlje, na kom su bila prisutna mnogobrojna izaslanstva, te roditelji i rodbina poginulih i umrli branitelja. Misu je predvodio župnik Igor Fedešin, a za tu priliku, uz crkveni zbor, pod misom su pjevali članovi zbora ‘Adoremusa’, iz Republike Slovačke.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Hrvatski branitelji okupili su se u centru Lipovljana, u parku i na asfaltnom igralištu, gdje su se prigodno postrojili i svečano prisjetili teških ratnih dana. Melita Mihalić, zamjenica predsjednika UDVDR, Ogranka Lipovljani pozdravila je sve goste i sve branitelje, bez obzira na članstvo u udruzi i zaželjela dobro zajedničko druženje. Povijesnog datuma, 13. listopada 1991. godine prisjetio se je Dubravko Kraljevac Dodo, prvi zapovjednik prve postrojbe Lipovljanaca koji su se tog dana našli na nogometnom igralištu na Linijama i pokušali doći do vojne opreme, kako bi se obukli i krenuli u obranu.

– Prisjetio se Dubravko Kraljevac i zapovijedi da se spremi za teren, i tog dana formirana bojna otišla je u Plesmo i započela obranu na prvoj crti obrane, u sastavu 125. brigade Hrvatske vojske-naglasio je prvi zapovjednik.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Prvo okupljanje i obilježavanje Dana hrvatskih branitelja općine Lipovljani pozdravili su još Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Vlado Klasan, gradonačelnik grada Novske, te Željko Pogačić, predsjednik UDVDR-a ogranak Lipovljani i Stjepan Hrasnik, predsjednik UDVDR, podružnice Sisačko-moslavačke županije, koji je i otvorio sportske susrete u okviru Dana branitelja.

Svojim nastupom okupljanje hrvatskih branitelja općine Lipovljani uveličali su i članovi zbora ‘Lira’, a Dan branitelja završen je sportskim natjecanjima u malom nogometu, boćanju, pikadu i belotu, te zajedničkim ručkom i druženjem. Potporu Danu hrvatskih branitelja općine Lipovljani došli su iskazati i članovi UDVDR ogranak Privlaka (Vukovarsko-srijemska županija), te UDVDR, ogranci Velika Ludina, Kutina, Popovača.

Uz sredstva Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata i Općine Lipovljani, program Dana branitelja općine Lipovljani sponzorirala je INA-industrija nafte d.d.          (Damir SMETKO)

ostale fotografije u galerijiKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA34-BraniteljiOL 023

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content