• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OSNOVNA ŠKOLA „JOSIP KOZARAC“ PREDSTAVILA PROJEKT „ZAJEDNO U RAZLIČITOSTI“

U prostoriji Osnovne škole“ Josipa Kozarca“ u Lipovljanima, 11.10.održano je predstavljanje prvog projekta „Zajedno u različitosti“ u okviru programa Erasmus+  Ključna aktivnost 2, koji se odnosi na strateška partnerstva između škola.

Osebujna vrlina lipovljanske škole je multikulturalnost i jezičnost koja je usko povezana s posebnošću Općine Lipovljani i uspješnim suživotom sa 13 nacionalnih manjina, stoga ne čudi da i sam projekt nosi naziv „Zajedno u različitosti“.

Da je spomenuti projekt od osobite važnosti kako za školstvo tako i za same Lipovljane, dokaz je uvid u prošlogodišnji razvojni plan na kojem su uočene određene poteškoće u organizaciji provedbe na jezicima nacionalnih manjina, a osnovni uzrok je nedostatak konkretnog plana i programa na nacionalnoj razini što otežava rad učiteljima, a posebno početnicima.

Racionalno rješenje za problem, pronalazi se u timskom radu kroz projekt Erasmus+ Ključna aktivnost 2. koja se odnosi na partnerstva sa školama koje dijele zajednički interes u izučavaju jezika nacionalnih manjina.

Tako formirani projekt tim sačinjavaju Ivana Ptičar i Martina Spahić, učiteljice, Mirta Stublija Filipčić, pedagoginja, Ivan Marinić, knjižničar, Sanja Martić, učiteljica engleskog jezika, koordinator i prevoditeljica teksta projekta te Mirjana Faltis, pravni zastupnik i ravnateljica OŠ „Josipa Kozarca“.

Partnerske škole su Bugarska, Rumunjska i Poljska, a cilj projekta obuhvaća socijalnu inkluziju učenika pripadnika nacionalnih manjina te promicanje i usvajanje novih vještina i kompetencija kako za učenike tako i za učitelje. Nadalje, u cilju je povećanje broja učenika uključenih u izborne programe njegovanja jezika i kulture nacionalnih manjina koji će se provoditi na razini škole i osmišljavanje prijedloga priručnika za nastavnike te udžbenika za učenike što će se nastaviti i nakon formalnog završetka projekta.

Predstavljanju projekta nazočili su pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport SMŽ, Darijan Vlahov, zamjenica gradonačelnika Grada Novske, Marija Kušmiš, načelnik Općine Lipovljani, Nikola Horvat, ravnateljica Dječjeg vrtića „Iskrica“, Marija Duda, te predstavnici nacionalnih manjina „Češke besede“ i KPD “Karpati“, Marijan Karliček, Ivan Semenjuk i Mirko Fedak.

U pozdravnom govoru, Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, zahvalio je projektnom timu te uz čestitke podržao njihov rad.

„Nadam se da će učenici i učitelji uspjeti ostvariti svoje planove i ciljeve kroz ovaj veliki projekt te da će usvojiti nova znanja, izmjeniti iskustva i usvajanje novih vještina i kompetencija.“ istaknuo je Nikola Horvat.

Sve prisutne pozdravio je i Darijan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, šport i kulturu  SMŽ. „Ovaj program ima konkurenciju od tisuće škola na razini EU i zaista je izuzetna čast biti jedna od sedam škola na razini RH koje su odabrane za financiranje ovog projekta. Upustili ste se u nešto što je hvalevrijedno i na tome vam od srca čestitam.“ istaknuo je  Darijan Vlahov.

Realizacija ovog plana će uvelike pomoći u očuvanju jezične kulture nacionalnih manjina, a samim time i promovirati skladan multikulturalni život.

Osnovna škola „Josip Kozarac“ iz Lipovljana, svakako se može pohvaliti radom svog projektnog tima, ali i ishodom koji će isti donijeti u budućnosti .

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content