• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN ZBOR GRAĐANA LIPOVLJANA NA KOJEM JE ZATRAŽENO IZMJEŠTANJE ANTENSKIH BAZNIH STANICA IZ CENTRA LIPOVLJANA

Mjesni odbor Lipovljana sazvao je Zbor građana, kako bi njihovi sumještani mogli iznijeti problem javne naravi, njima kao članovima Mjesnog odbora, ali i postaviti pitanje općinskom načelniku Mariu Ribaru, koji je na Zboru građana bio prisutan sa svojim najbližim suradnicima, komunalnim redarom Nikolom Horvatom, zamjenikom Tomislavom Lukšićem i potpredsjednikom Općinskog vijeća Miroslavom Horvatom. Zbor građana Lipovljani održan je u nedjelju, 26. veljače u Društvenom domu.

                Zbor građana Lipovljana vodila je Dubravka Hubak, predsjednica Mjesnog odbora Lipovljani, uz prisutnost još 7 članova tog mjesnog odbora. Na žalost, na Zbor se odazvalo svega 50-tak građana, dosta manje nego se očekivalo, no svi oni mogli su čuti trenutno stanje s komunalnom infrastrukturom i  postavljati svoja pitanja.

                Dubravka Hubak, predsjednica Mjesnog odbora otvorila je Zbor građana, pozdravila načelnika općine Maria Ribar i suradnike i dala riječ načelniku općine Lipovljani. On je prisutne sumještane upoznao s trenutnim stanjem komunalnih problema i potreba, s planom ulaganja u komunalnu infrastrukturu i s financijskim stanje općinskog Proračuna iz kojeg se financira razvoj komunalne infrastrukture.  

                Postavljanja pitanja građana otvorila je Marija Dudaš, članica Mjesnog odbora, čitanjem anonimnih pitanja sugrađana koji su ubačeni u kutiju za pitanja i pritužbe građana. Prvo pitanje se odnosilo na sanaciju odvojka ulice Ante Starčevića, a drugo pitanje odnosilo se na mogućnost postavljanja ‘ležećih policajaca’ u ulici Braće Radić. Na pitanja je odgovorio Nikola Horvat, komunalni redar, istaknuvši da su problemi uočeni i da će se tijekom ove godine pokušati otkloniti.

                Mještanin iz centra Lipovljana, potom je ultimativno uputio zahtjev za uklanjanje svih baznih antenskih stanica iz centra Lipovljana, naglašujući štetno djelovanje od zračenja iz telekomunikacijskih antena. Svoj zahtjev potkrijepio je primjerima iz drugih bližih i daljih sredina u Hrvatskoj. Zatražio je hitno njihovo izmještanje van Lipovljana, založivši se za zdravlje svih koji žive ili dolaze u centar Lipovljana, gdje se bazne stanice i nalaze. Načelnik na pitanje o ovom problemu je odgovorio da prvenstveno od općine Lipovljani nitko nije zatražio dozvolu za postavljanje, kao i posebne uvjete postavljanja tih baznih antenskih stanica, te da će istražiti sve zakonske mogućnosti rješavanja ovog problema u interesu svih mještana.

                Izgradnja kanalizacije po sredini ulice Braće Radića, završetak radova na uređenju propusta, kanala i mostova u toj ulici bila su slijedeća pitanja upućena od strane stanovnika Lipovljana. O problemima u rekonstrukciji Ulice braće Radića, detaljno je govorio Mario Ribar, odgovarajući i na nekoliko potpitanja u vezi sa završetkom uređenja ulice i mogućnosti izmiještanja trase kanalizacije, te sanacijom trase.

                Lipovljanci su još postavljali pitanja u vezi s problemom izmuljivanja kanala, uređenja centra, uređenja groblja, čišćenja županijskih ulica tijekom zime, obnavljanjem elektro mreže i javne rasvjete… Na sva pitanja odgovarali su im Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Nikola Horvat, komunalni redar i Davor Živković u ime komunalnog poduzeća ‘Lipkom servisi’.

                Zaključak Zbora građana, održanog u nedjelju, 26. veljače, a temeljem upita mještana, je da se upute dopisi pravnim subjektima koji su postavili antenske, sa zahtjevom obrazloženja dozvola postavljanja baznih antenskih stanica, eventualnog njihovog štetnog djelovanja na zdravlje mještana, te potencijalno njihovo izmještanje.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content