Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN TRADICIONALNI UKRAJINSKI BAL U LIPOVLJANIMA

Bez obzira jesu li pripadnici ukrajinske zajednice na području općine Lipovljani, ili nisu, više od 150 Lipovljanaca i njihovih gostiju svake godine dolazi na Ukrajinski bal u Lipovljanima. Ove godine Ukrajinski bal održan je u subotu, 2. veljače, u Društvenom domu, a bio je to 13. bal u nizu.

         Ovogodišnji bal otvorio je mješoviti pjevački zbor Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’, s tri novo uvježbane ukrajinske pjesme, a dječja plesna skupina potom je izvela tradicionalni ples Kazačok. Sve goste Ukrajinskog bala pozdravio je, i zahvalio im se na dolasku, Ivan Semenjuk, predsjednik društva Karpati, a otac Igor Grahovac – Fedešin također se priključio pozdravima, uz molitvu prije večere.

         Na Ukrajinskom balu bio je prisutan Vlado Karešin, dopredsjednik Ukrajinske zajednice RH,  i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, koji su tako pružili podršku radu ‘Karpata’ i organizaciji bala.

         Nakon večere, započeo je ples, kojem su ritam određivali svirači i pjevačica ‘Boja noći’. Bal i zajedničko druženje, ono je zbog čega se dolazi na ovu priredbu ‘Karpata’, društva lipovljanskih Ukrajinaca. Uz dobar ugođaj, domaćini uvijek prirede i nagradni ples parova, a ove godine najsretniji su nagrađeni tortom. Prodavala se i tradicionalna tombola, a ostvareni prihod koristit će za aktivnosti u KPD ‘Karpati’.

         Kad se, oko ponoći, pojedu pirohi, tradicionalno ukrajinsko jelo od tijesta, punjeno, uglavnom sirom, ali može i drugim namirnicama, znak je da se još jedan Ukrajinski bal bliži kraju. Najuporniji plesači ostaju na balu do ranih jutarnjih sati, a ostalima ostaje zadovoljstvo boravka na još jednom balu i radosno provedenoj večeri među prijateljima.

Damir SMETKO   

 

[ngg src=”galleries” ids=”101″ display=”basic_thumbnail”]
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content