• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ZAŠTITE MANJINA I ULOGE MEDIJA U DEMOKRATIZACIJI HRVATSKOG DRUŠTVA

O potrebama i problemima u životu pripadnika nacionalnih manjina, svake godine tijekom „Lipovljanskih susreta“, razgovara se na Okruglom stolu, stručnom skupu u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Lipovljani. Ove godine tema stručnog skupa održana je pod nazivom: „Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva“.

Okruglim stolom, održanim u subotu, 26. kolovoza u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, započeo je drugi dan „Lipovljanskih susreta 2017.“ Stručni skup otvorio je Josip Krajči, dugogodišnji član organizacijskog odbora LS-a.

Sve prisutne goste i uvodničare na temu skupa, pozdravio je i uputio riječi zahvale, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.  Istaknuo je ponos na postignuće ostvareno kroz održavanje LS-a koje je vratilo onu prepoznatljivost Lipovljana vezano za multikulturalnost, i održavanje okruglog stola na razne teme koje su do sada obrađene, ali i sadašnju koja daje jedan značajan doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicije koju Lipovljani prezentiraju kroz organiziranje i održavanje „Lipovljanskih susreta“.

Prvo izlaganje održao je mr. sc. Branko Sočanac, predstojnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kratkim osvrtom na 15 godina ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjima u RH ističući kako je 2002. godina bila od velike važnosti zbog donešenog ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u sklopu kojih su uspostavljeni inovativni odnosi po pitanju zaštite istih. Tada su, citiram, uvedene kategorije poput vijeća za nacionalne manjine, Savjet, predstavnici, broj zastupnika povećan je na osam, i drugo. Tim načinom se znatno poboljšala zaštita nacionalne manjine.

Ističe kako nerijetko, mediji kreiraju i plasiraju negativnu sliku o nacionalnim manjinama, poglavito uslijed nedovoljne osposobljenosti, senzibiliziranosti i upućenosti u manjinsku problematiku, jer upravo oni imaju ključnu ulogu u suzbijanju diskriminacije, utjecanju na javno mišljenje, promicanju suradnje među zajednicama i davanju poticaja poštivanju ljudskih prava.

Vrlo značajno je i zapažanje da pisanje o nacionalnim manjinama u incidentnom kontekstu ne zaostaje za onim političkim, a takvo pisanje pogoduje stvaranju netrpeljivosti, predrasuda i stereotipa o pripadnicima nacionalnih manjina.

Pozvao je na toleranciju te naglasio važnost umijeća slušanja, uvažavanje drugog, jer ističe kako misli da u našoj lijepoj, maloj zemlji ima dovoljno prostora za svakoga.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, održao je predavanje o ulozi medija u ostvarivanju manjinske politike u Republici Hrvatskoj.

Istaknuo je da u današnjem svijetu ništa nije usporedivo sa značajem informacije i medija te iznio poražavajuće podatke o tome kolika je uistinu zastupljenost medija kada su u pitanju nacionalne manjine. Današnja manjinska produkcija ne uključuje manjine u mainstream sadržajima, jer su u programima HTV-a manjine getoizirane u dvije emisije tjedno „Prizmu“ i „Manjinski mozaik“ što dokazuje da pravna regulativa i politička retorika sa dnevnom praksom nisu u svezi.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, pozdravio je stručni skup u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina naglasivši kako isti napreduje u cilju zaštite, te pozitivnog stajališta vjeruje u uspjeh ostvarenja stvarnog životnog napretka u pravima nacionalnih manjina.

Okrugli stol na „Lipovljanskim susretima 2017.“ završio je zaokruživanjem rasprave uvodničar Josip Krajči, dugogodišnji član organizacijskog odbora LS-a.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content