• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OD MALIH NOGU UČE I POKAZUJU BOGATU FOLKLORNU TRADICIJU

Nekadašnje dječje igre, prve dječje plesove i igre koje plešu stariji plesači, uključujući tu i plesove nacionalnih manjina, izvodile su dječje skupine iz 7 kulturnih društava, u subotu, 14. travnja u Lipovljanima. I ove je godine, po 8. puta, održan Susret dječjih folklornih skupina, koji tradicionalno u proljeće organizira Kulturno-umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana.

                Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, na početku ‘Susreta dječjih skupina’ toplo je pozdravila sve dječje folklorne skupine i njihove voditelje koji su došli u Lipovljane, kako bi pokazale svoje uvježbane koreografije, a dobre nastupe i uspješan rad tijekom cijele godine na očuvanju kulturne baštine zaželjela ima je Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, koja je i otvorila ovogodišnje ‘Susrete’ najmlađih folkloraša.

                Nastup na lipovljanskoj pozornici započeli su domaćini. Mlađa skupina KUD-a ‘Lipa’, u pratnji tamburaške skupine izvela je ples ‘Savila se bijela loza vinova’.

                Nastup su nastavili najmlađi članovi, također, KUD-a ‘Lipa’, ali iz Semeljaca. Oni su se predstavili dječjim pjesmama i igrama sa svojom voditeljicom Anicom Beno.

                Folklorna skupina Društva ‘Naša djeca’ iz Rajića bilježi 10 godina uspješnog rada na očuvanju narodnih pjesama i igara. Na ovom ‘Susretu’ dječjih skupina predstavili su se koreografijom ‘Igra kolo Lijepom našom’. 

                Dječja skupina KPD-a ‘Karpati’ iz Lipovljana predstavila se tradicionalnim ukrajinskim plesom Kozačok, kojeg već uvježbava 30-tak najmlađih plesača iz Lipovljana.

                Koreografijom ‘Igra kolo na gunjištu’, ove su se godine u Lipovljanima predstavili najmlađi Novljani. Dječja folklorna skupina KUD-a Šubić okuplja oko 30 plesača u dobi od 5 do 12 godina.

                Na očuvanju plesne tradicije radi se i u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima. Ove su godine učenici folklorne grupe osnovne škole vrlo lijepo otplesali splet plesova iz Hrvatske, od dubrovačkog Linđa do slavonskog drmeša.

                Raznolikim dječjim igrama i plesovima predstavila se i dječja skupina KUD-a Moslavina iz Kutine, koji rade s velikim brojem djece starosti od 4 do 15 godina.

                Ovogodišnji ‘Susreti dječjih skupina’ u Lipovljanima završili su kako su i započeli – nastupom domaćih plesača. Najmlađa skupina KUD-a ‘Lipa’ izvela je slovačke pjesme i plesove, koje marljivo uvježbavaju u suradnji s Maticom slovačkom.

Svim učesnicima podijeljene su zahvalnice, a organizirano je i zajedničko druženje najmlađih folkloraša u Društvenom domu u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content