• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OBILJEŽENO IVANJE U PILJENICAMA

U organizaciji Udruge žena „Mlinarice“ iz Piljenica te potporu DVD-a Piljenice, Mjesnog odbora Piljenice i Turističke zajednice Općine Lipovljani, u srijedu 29. kolovoza obilježeno je Ivanje, dan kojeg mještani ovog prelijepog sela slave dugi niz godina kao svoj glavni blagdan.

Načelnik Općine Lipovljani, g. Horvat uz pomoć učenice 4. razreda područne škole u Piljenicama Viktorije Toš prerezao je vrpcu novoizgrađenog dječjeg igrališta, a čiju izgradnju je financirao domaći mjesni odbor te je tom malom svečanošću započelo slavlje u mjestu.

Prije samog otvaranja Viktorija nam je recitirala i jednu pjesmicu Katarine Brkić: Oda Piljenicama, te uz svoje marne učiteljice zaslužuje svaku pohvalu za izvedbu.

Nakon toga, slavlje se preselilo ispred Društvenog doma, a kulturno-umjetničku manifestaciju „Ivanje 2018.“ otvorila je profesorica Melita Lenička, duša cijele ove organizacije.

Toplim riječima obratili su se načelnik Općine Lipovljani g. Horvat te saborski zastupnik g. Željko Lenart koji su pohvalili očuvanje tradicijskih i vjerskih običaja u Piljenicama te čestitali na trudu, upornosti i dobroj organizaciji ove tradicijske priredbe.

Manifestacija je nastavljena malim folklornim festivalom i nastupom Kulturno-umjetničkog društva „Banova Jaruga“ koji su spletom moslavačkih igara i plesova oduševili brojnu publiku, a nakon toga organizirano je natjecanje u pjevanju bećarca.

Ova vrckava narodna poezija, praćena karakterističnom glazbom, proglašena je nematerijalnom baštinom čovječanstva, zaštićena i od strane UNESCO-a, a ove godine pehar pobjednika i nagradu za najbolji i najoriginalniji bećarac u Kraljevu Veliku odnesla je Ivana Kokolek, članica udruge „Veličanke“. 

„Ivanje“ je vrijeme kršćanskog razmišljanja o dobru i zlu, oblik čuvanja tradicije, prijenosa povijesne memorije sa starijih na mlađe naraštaje, ali i vrijeme radosti i opuštanja, vrijeme druženja, pa je ovo slavlje završeno zabavnom večeri na otvorenom uz odsjaj kapelice sv. Ivana, zaštitnika sela, u vodi Pakre te uz nastup banda „Boje Noći“ koji su do ranih jutarnjih sati zabavljali mlade, ali i one starije goste.

Na kraju, treba odati veliko priznanje ženama iz Piljenica, članicama udruge žena „Mlinarice“ iz Piljenica koje su bile odlične domaćice, pa su goste počastile večerom, a posebno mnogobrojnim kolačima, po čemu su, uostalom, „Mlinarice“ i poznate, a koji su i sastavni dio monografije o Piljenicama. Treba zahvaliti i domaćim vatrogascima, na uloženom trudu, ali prije svega na ljubavi i ozbiljnosti, kao i članovima mjesnog odbora koji su kupnjom dječjeg igrališta mislili na najmlađe.

 „Ivanje“, ova ozbiljna i tradicionalna manifestacija u Piljenicama može poslužiti kao uzor ostalim selima u našem kraju, jer bez etnografske i baštinske komponente to ne bi imalo nikakvu ulogu u prijenosu povijesne memorije kao bitnom čimbeniku čuvanja narodnosne samobitnosti.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”90″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Slaidovi]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content