Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OBILJEŽEN DAN HRVATSKIH BRANITELJA OPĆINE LIPOVLJANI

Ratni veterani s područja općine Lipovljani svečano su obilježili Dan hrvatskih branitelja općine Lipovljani – 13.listopad, u nedjelju, 9. listopada i tako se prisjetili 25. obljetnice prvog, organiziranog GEDSC DIGITAL CAMERApostrojavanja i odlaska u obranu Hrvatske, branitelja s područja općine Lipovljani. Prvo postrojavanje bilo je 13. listopada 1991. godine na igralištu ŠNK ‘Slavonac’, nakon čega su branitelji odmah, isti dan, otišli u obranu Posavine.

Uz Dan branitelja, u Lipovljanima je svečano obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske, koji se ove godine, također, obilježava uz 25. obljetnicu povijesne odluke Sabora RH o prekidu svih pravnih veza s bivšom državom Jugoslavijom i početkom samostalnosti Hrvatske. Tako je ovogodišnji Dan branitelja općine Lipovljani proslavljen u znaku važnih datuma obrane i početka neovisnosti Hrvatske, u čemu su značajan i raznolik doprinos dali i mnogobrojni stanovnici i branitelji općine Lipovljani.

Na svečano obilježavanje Dana branitelja općine Lipovljani, koje je organizirano treću godinu za redom, pristigli su mnogobrojni gosti, članovi veteranskih udruga od Ozlja, Žakanje u Karlovačkoj županiji do veterana iz Privlake, na istoku Hrvatske. Osim njih, prisutni su bili i uzvanici, te prijatelji lipovljanskih veterana Domovinskog rata. Program obilježavanja bio je bogat, a protegnuo se tijekom čitave nedjelje, 9. listopada.

GEDSC DIGITAL CAMERAU župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima započeo je program  obilježavanja Dana branitelja, uz svečano misno slavlje za poginule branitelje, koje je vodio Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe, uz koncelebraciju oca Igora Grahovca Fedešina, župnika lipovljanske grkokatoličke župe. Nakon mise, svi branitelji i gosti uputili su se procesijom do mjesnog groblja, gdje su kod Velikog križa za sve poginule u obrani Hrvatske položeni vijenci i upaljene svijeće.

Vijence i svijeće svojim prijateljima i poginulim suborcima položili su članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Lipovljani, na čelu sa Željkom Pogačićem, predsjednikom udruge. Svijeće su upalili i svi predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Novska. Potom su vijence položila izaslanstva: Sisačko-moslavačke županije koje je vodio dožupan Marin Piletić, općine Lipovljani, koje je vodio općinski načelnik Mario Ribar, grada Novske, koje je vodio gradonačelnik Vlado Klasan, a zatim i izaslanstva svih udruga veterana koji su pristigli na svečanost ratnih veterana u Lipovljanima. Uz njih, vijence su položila i izaslanstva Mjesnog odbora Kraljeve Velike, Općinske organizacije HDZ-a,  Policijske postaje Novska i Kutina, Općine Jasenovac, te općinskih ustanova, udruga građana i udruga pripadnika nacionalnih manjina općine Lipovljani.

GEDSC DIGITAL CAMERAZa sve žrtve lipovljanski župnik Tomislav Pavlović izmolio je molitve, a komemorativno prisjećanje na sve žrtve Domovinskog rata propratili su i članovi pjevačkog zbora ‘Lira’.

Nakon povratka s polaganja vijenaca, na maloj pozornici u parku, u centru Lipovljana, svečano su otvorene igre veterana. Pred okupljenim ratnim veteranima govorili su, Predsjednik Udruge veterana, Željko Pogačić, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, Stjepan Hrasnik, predsjednik udruge veterana Sisačko-moslavačke županje i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.GEDSC DIGITAL CAMERA

U svom obraćanju prisutnim veteranima i gostima Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani naglasio je kako je 13.listopad vrlo važan datum u povijesti Lipovljana, te da se danas 25 godina poslije Dan branitelja općine Lipovljani obilježava s ponosom te, bi tako trebalo biti i u budućnosti, jer su mještani i branitelji iz Lipovljana, Kraljeve Velike, Piljenica i Krivaja, dali značajan doprinos u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Veterane je pozdravio i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke GEDSC DIGITAL CAMERAžupanije i otvorio sportske susrete ratnih veterana okupljenih u Lipovljanima.

Uslijedio je zajednički doručak pred Društvenim domom u Lipovljanima, a nakon toga i sportski susreti i zajedničko druženje. Za najuspješnije sportaše među ratnim veteranima pripremljeni su pehari, kao nagrade. Podijeljeni su prije ručka i zajedničkog druženja. U boćanju su bili najbolji ratni veterani iz Kutine, u pikadu veterani iz Velike Ludine, u potezanju užeta ekipa iz Privlake, a u igranju belota i malom nogometu najbolji su bili domaćini, veterani općine Lipovljani.

Ovogodišnji Dan branitelja općine Lipovljani financijski su potpomogli INA kao sponzor obilježavanja i Općina Lipovljani.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA1-dan-braniteljaGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content