• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BIJELOG ŠTAPA

Članovi Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije, u srijedu, 11.listopada zajednički su u Hotelu Kutina obilježili Međunarodni dan bijelog štapa.

U toj udruzi aktivno djeluju i članovi slijepih i slabovidnih iz Lipovljana, stoga je obilježavanju Dana bijelog štapa bio prisutan i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

Međunarodni dan bijelog štapa, je dan posvećen invaliditetu slijepih i slabovidnih osoba, a obilježava se svake godine 15. listopada. Članovi kutinske Udruge slijepih, Dan bijelog štapa obilježili su zajednički i tako još jednom istaknuli snagu i značaj rada ove Udruge, ali i probleme na koje nailaze u svom životu osobe bez vida i s ovim, velikim invaliditetom.

O radu članova Udruge slijepih i slabovidnih osoba,kao i o samom osnutku udruge, na početku obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, govorila je tajnica Udruge Brankica Mudrić istaknuvši kako se udruga izborila za svoj ustroj sjedišta u Kutini unatoč planiranoj samo jednoj udruzi SMŽ sa sjedištem u Sisku. Dobitkom prava na osnutak, udruga slijepih grada Kutine obuhvaća sve slijepe i slabovidne osobe od Velike Ludine i Popovače, preko Kutine i Lipovljana, sve do Novske i Jasenovca, ali i iz Garešnice s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Tako danas, na području Sisačko-moslavačke županije djeluju dvije udruge slijepih.

Udruga slijepih grada Kutine trenutno ima 60-ak članova, od čega je 7 članova s područja općine Lipovljani, među kojima je i Mario Merhaut, predsjednik Udruge. Mario je započeo svečanost odajući počast jednominutnom šutnjom svim preminulim članovima udruge.

Svi gosti, među njima i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, uz pozdravni govor, pružili su podršku radu Udruge i zaželjeli još aktivniji rad svih članova iste. Nikola Horvat pozvao je članove udruge da i ove godine svoje projekte apliciraju na natječaj kako bi općina na taj način mogla pomoći u daljnjem radu i djelovanju naglasivši kako imaju punu potporu građana općine Lipovljani, ali i njega kao načelnika općine.

Druženju su nazočili predstavnici većine lokalnih jedinica na čijem području Udruga djeluje, a bila je tu i predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, te izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača.

Svečani dio programa uveličali su učenici Osnovne glazbene škole „Boris Papandopulo“ iz Kutine, Inga Potnar na violini uz pratnju Matije Dragojlovića na akustičnoj gitari, dok su u u literarnom dijelu programa, dugogodišnje članice udruge, Kristina Semenjuk i Jasna Fuček, recitirale svoje autorske pjesme.

Predstavljena je i nova himna Udruge pod nazivom „Bijeli štap“, za koju tekst potpisuje Kristina Semenjuk iz Novske, izvođač je Tea Šarinić, dok je za aranžman zaslužan Vedran Doležal.

Na kraju svečanog programa svima je srdačno zahvaljeno, a sve jedinice lokalne samouprave pozvane su na stalno sufinanciranje programa rada članova Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije. Sve u cilju spriječavanja otegotnih okolnosti  s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe u svom svakodnevnom životu.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content