Subota, 27 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA U LIPOVLJANIMA DONESENO JE 10-TAK VAŽNIH ODLUKA

Odluka o komunalnoj naknadi, odluka o komunalnom doprinosu i program sufinanciranja zapošljavanja u 2019. godini na području općine Lipovljani, tri su najvažnije odluke koje su donijeli članovi Općinskog vijeća općine Lipovljani, na prvoj ovogodišnjoj sjednici, održanoj u četvrtak, 31. siječnja.

Sjednicu Općinskog vijeća vodio je Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, a na sjednici je bilo 11 od 13 članova vijeća. Nakon otvaranja sjednice i usvajanja dnevnog reda i zapisnika s 13. sjednice, rad vijeća započeo je aktualnim satom na kojem su vijećnici upućivali pitanja. Na njih je odgovarao, uglavnom, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, a prema upućenom pitanju i Danijel Lenart, direktor ‘Lip-kom’-a. Više od polovine prisutnih vijećnika, njih 7, iskoristilo je vrijeme aktualnog sata da uputi svoje vijećničko pitanje.

Odluku o komunalnoj naknadi i odluku o komunalnom doprinosu, vijećnicima je obrazložila Danijela Matejaš, pročelnica Upravnog odjela općine Lipovljani. Nakon kraće rasprave, odluke su prihvaćene jednoglasno.

Bez rasprave, vijećnici su prihvatili pisnemo Izvješće općinskog načelnika općine Lipovljani o izvršenju Plana gospodarenja otpadom općine Lipovljani za 2018. godinu. Nakon toga donijeta je i odluka da u Planu zaštite od požara nije bilo nikakvih promjena.

Vijećnicima Općinskog vijeća općine Lipovljani na uvid je stavljen i izvještaj o utrošku naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, za 2018. godinu. Taj prihod od legalizacije zgrada, u visini 30% prikupljenih sredstava, za 2018. godinu ostvaren je u ukupnom iznosu od 50.531 kunu, a utrošen je za dokumente prostornog uređenja, odnosno 3. izmjene i dopune prostornog plana općine Lipovljani, u cjelokupnom iznosu.

Vijećnici su prihvatili takvo izvješće za 2018. godinu, jednako kao i Program utroška istovjetnih sredstava u 2019. godini, u kojoj se planira da će se ostvariti prihod od 150.000 kuna, koje se planiraju utrošiti prema Programu gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture u ovoj godini.       

Analizu stanja u sustavu Civilne zaštite na području općine Lipovljani u 2018. godini, općinski vijećnici dobili su napisano u materijalima za sjednicu, kao i plan razvoja sustava Civilne zaštite u 2019. godinom, s predviđanjem financiranja za još 2 godine unaprijed. Dodatno pojašnjenje na sjednici je obrazložila Natalija Rohan, nakon čega su vijećnici usvojili ove akte.

Pri kraju sjednice prihvaćen je i Program sufinanciranja novih zapošljavanja na području općine Lipovljani u 2019. godini. Za sufinanciranje kroz jednokratnu pomoć za novo zapošljavanje, Općina Lipovljani osigurava sredstva u iznosu od 4 tisuće kuna, odnosno 8 i 10 tisuća kuna, ovisno o stupnju obrazovanja novozaposlene osobe.  Donesena je i odluka o dodjeli javnih priznanja općine Lipovljani, koja će se uručiti za Dan općine Lipovljani. Iako slabo razvijena, djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu, na području općine Lipovljani, ubuduće će biti oporezovana paušalno, u visini 150 kuna godišnje. To je najmanji iznos koji dozvoljava novo zakonsko rješenje, pa su vijećnici prihvatili takvu odluku, za kraj ove, 14. sjednice Općinskog vijeća.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content