Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI, POHVALJEN JE RAD ČLANOVA ‘KARPATA’, DRUŠTVA UKRAJINACA U LIPOVLJANIMA

                Dug je popis mjesta i manifestacija na kojima su članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana lani nastupili sa svojim mješovitim zborom ili mladim plesačima, i tako pokazali baštinu svojih predaka doseljenih iz Ukrajine. Sva mjesta i manifestacije spomenute su u Izvještaju o radu ‘Karpata’ u 2018. godini, a na godišnjoj Skupštini podnio ga je Ivan Semenjuk, predsjednik društva.

                Redovna godišnja Skupština KPD ‘Karpati’, održana je u nedjelju, 10. veljače u Društvenom domu, a vodio ju je Ivan Semenjuk, uz članove voditeljstva Emilom Ovadom i Ankicom Mrkša.

Nakon otvorenja Skupštine i izvješća o radu, podnijeto je i financijsko poslovanje udruge, a pročitala ga je učiteljica Ljilja Jancetić. U protekloj godini ostvarili su ukupni prihod od 85.659 kuna, za ostvarivanje svojih programa. Najviše novca, utrošili su za usluge prijevoza, a ukupni troškovi rada u prošloj godini iznose 73.747 kuna. Najviše prihoda ostvarili su od Savjeta za nacionalne manjine RH, ukupno 47.200 kuna i od Općine Lipovljani, ukupno 12.500 kuna. Ivica Ardan, u ime Nadzornog obora, potvrdio je da su sredstva trošena zakonski, pa su članovi ‘Karpata’ usvojili izvješća o radu i financijskom poslovanju tijekom 2018. godine.

                Skupštini su predočeni i Plan rada za ovu godinu i Plan financijskog poslovanja tijekom 2019. godine, kojim su predviđeni prihodi od 102.000 kuna. Njime su predviđena putovanja u Poljsku, Rumunjsku, Sremsku Mitrovicu i Devetinu u Bosni i Hercegovini, te niz nastupa u Hrvatskoj i ostvarenja programa u Lipovljanima.

-Godinama ‘Karpati’, društvo Ukrajinaca u Lipovljanima, provodi važne programe u Lipovljanima i predstavljaju Lipovljane u Hrvatskoj, ali i u Europi, i zbog toga zahvaljujemo svim članovima društva na svom žrtvovanju za društvo – rekao je, među ostalim, Nikola Horvat, načelni općine Lipovljani, na Skupštini KPD ‘Karpati’. Naglasio je i njihovo angažiranje tijekom manifestacija u Lipovljanima, posebno ‘Lipovljanskih susreta’, pa će Općina Lipovljani i ubuduće podržavati rad ovog društva, a posebno aktivnosti na očuvanju jezika i kulture sve malobrojnijih, na žalost, pripadnika ukrajinske zajednice.

Na odličnom i bogatom radu Lipovljancima je čestitao i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, naglasivši kako se u Lipovljanima godinama ozbiljno i uporno radi na očuvanju ukrajinske kulturne baštine.

Nakon održane Skupštine nastavljeno je zajedničko druženje, a prije večere, prisutnim članovima ‘Karpata’ i njihovim gostima, kratko se obratio i otac Igor Grahovac Fedešin, pohvalom na rad društva i zajedničkom molitvom. Članovi društva na početku Skupštine  zapjevali su i zaplesali, a tom kratkom programu pridružili su se i članovi Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content