• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na godišnjoj Skupštini LD ‘Srnjak’ iz Lipovljana, 20-tak lovaca dobilo visoke ocjene za odstrijeljene trofeje

         Već gotovo 75 godina na području općine Lipovljani djeluje lovačko društvo. Lovaca ima u svakom naselju općine Lipovljani, a broj divljači u lovištu mijenja se svake sezone. Članovi Lovačkog društva ‘Srnjak’ Lipovljani održe svake godine i redovnu godišnju Skupštinu, a ove godine ona je održana u Društvenom domu u Krivaju.

         Godišnju Skupštinu vodio je Damir Kojnok, predsjednik LD ‘Srnjak’ Lipovljani. U voditeljstvu su još bili Ivan Ribar, Ivan Beljak i Zorna Mužić, a zapisničar je bio Mladen Softa. Društvo broji 60 članova, koji godišnju članarinu plaćaju 800 kuna, a na Skupštini je bilo prisutno 33 člana. Nakon usvajanja dnevnog reda pročitana su izvješća o radu u prošloj godini, financijskom poslovanju društva, izvješće lovnika i izvješće lovočuvara.

         Većina članova LD ‘Srnjak’ organizirano je radila tijekom godine u okviru lovačkog društva, no prema izvješću lovnika, bilo je i nekoliko prekoračenja, da lovci odlaze u nenajavljeni i ne organizirani lov. Takvo ponašanje nije u okviru pravila, pa se od lovaca LD ‘Srnjak’ traži da se pridržavaju zakonskih i odredbi društva.

Na Skupštini se moglo čuti i da su lovci ovog društva organizirani u grupe prema naseljima. Tri grupe zadovoljavajuće su organizirane, no dosta je pritužbi na grupu Krivaj, pa društvo ima problema s grupom lovaca Krivaj. Zato je toj grupi dan rok da se organiziraju kao samostalna grupa i poštuju pravila društva, kako njihovi članovi ne bi bili priključeni drugim grupama u društvu.

U prošloj godini, moglo se čuti u izvješću o financijskom poslovanju LD ‘Srnjak’, ostvarili su ukupni prihod u iznosu od gotovo 120.000 kuna, a rashodi su im bili u visini 80.000 kuna, pa su 40.480 kuna prenijeli za rad u ovoj godini. U 2019. očekuju ukupni prihod od gotovo 150.000 kuna, a dio prihoda, oko 10.000 kuna planiraju utrošiti u kupovinu divljači. Bit će to, najvjerojatnije, fazani u odrasloj dobi, kako su se izjasnili sami članovi društva na Skupštini.

Za odstrijeljene trofejne primjerke srnjaka, vepra i ostale divljači, 20-tak lovaca dobilo je bodovne knjižice Hrvatskog lovačkog saveza, koje im je podijelio Damir Kojnok, predsjednik ‘Srnjaka’.

Do kraja Skupštine lovci su razgovarali i o mjerama zaštite od trenutne opasnosti afričke kuge, osiguranju na prometnicama i ostalim aktivnostima koje ih čekaju u ovoj godini.

Na Skupštini je bio prisutan i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, koji je lovce pozdravio i u ime odsutnog Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani. Pohvalio je rad društva, zahvalio za njihovo angažiranje na događajima općine Lipovljani, poput pripreme lovačkih specijaliteta za Dan općine Lipovljani ili za vrijeme ‘Lipovljanskih susreta’. Zahvalio je i za cjelokupne aktivnosti svih članova društva i pozvao ih da se ta suradnja nastavi i u idućem razdoblju.

Naglasio je i da se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa za lovačku kuću Čertak, na čemu je angažirana Općina Lipovljani, a konačno rješenje moglo bi se očekivati tijekom godine. Lovci su to pozdravili, nakon čega je i završena ovogodišnja redovna Skupština Lovačkog društva ‘Srnjak’.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content