• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

„LIPOVLJANSKI SUSRETI“ SVEČANO OTVORENI PRED VIŠE TISUĆA LJUDI

Ovogodišnje „Lipovljanske susrete“, u ime visoke pokroviteljice, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, otvorio je Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije i predsjedničin izaslanik, u subotu, 26. kolovoza na velikoj pozornici u centru Lipovljana. Svečanost otvorenja održana je pred predstavnicima kulturno-umjetničkih društava 10 nacionalnih manjina, velikog broja uvaženih gostiju i uzvanika, veleposlanstava i pred više tisuća posjetitelja „Lipovljanskih susreta“.

Svečano otvorenje „Lipovljanskih susreta 2017.“ započeo je, pozdravnim govorom, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora „Lipovljanskih susreta“. „Lipovljani predstavljaju u punom smislu riječi kulturu 14 naroda. To je jedna posebnost, prepoznatljivost ujedno i bogatstvo Lipovljanja, a upravo to bogatstvo različitosti te ljubav prema čovjeku i zajedništvo, glavni je razlog zbog kojih Lipovljani u vrijeme mjeseca kolovoza postaju i ostaju nezaobilazan dio Hrvatske, ali i europske kulturne baštine.“ Istaknuo je načelnik Nikola Horvat te pozdravio i zahvalio svim gostima na dolasku i svim izvođačima kulturno-umjetničkog programa i sudionicima Lipovljanskih susreta, svim pokroviteljima i sponzorima, a osobito volonterima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli i pripomogli u održavanju ovogodišnjih Lipovljanskih susreta.

O važnosti „Susreta“  i očuvanju tradicijske baštine svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na svečanom otvorenju govorio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH.

Naglasio je da „Susreti“ moraju poslužiti kao primjer i praksa mnogima u promicanju toliko nužne uzajamne tolerancije, povjerenja i suživota.

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj, kako kaže, nije imao pripremljen govor, ali je govorio od srca ističući zahvalnost, zadovoljstvo, ali i ponos što prisustvuje ovako lijepoj manifestaciji.  

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, glavni pokrovitelj ovogodišnjih “Lipovljanskih susreta“  zahvalio se i pozdravio sve nazočne dužnosnike, posjetitelje kao i sudionike „Susreta“. Naglasio je kako mu je zadovoljstvo, sreća i ponos što je Grad Zagreb pokrovitelj ove hvalevrijedne manifestacije.  Istaknuo je da zbog očuvanja multietičnosti i multikulturalnosti treba podržati ‘Lipovljanske susrete’ koji šalju poruku mira i tolerancije.

Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i župan Sisačko moslavačke županije pozdravio je sve sudionike ‘Lipovljanskih susreta’ u ime visoke pokroviteljice i u ime čelništva županije. Naglasio je kako su nacionalne manjine veliko bogatstvo Hrvatske i kako u Lipovljanima složno i zajedno žive s hrvatskim narodom, što je pravi primjer suživota, Čestitao je svima koji njeguju kulturnu baštinu svojih predaka, jer čuvanje prošlosti je jamstvo budućnosti. Nakon inspirativnog govora, proglasio je središnju manifestaciju nacionalnih manjina Republike Hrvatske otvorenom.

Svečanost otvorenja i ovogodišnjih „Lipovljanskih susreta“ uveličali su članovi Mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ iz Lipovljana, koji su hrvatskom himnom započeli svečanost otvorenja, a nakon njega, nastupila je Nina Kraljić sa bendom“Trio“ te svojim impresivnim glasom otpjevala veličanstvenu „Odu radosti“.

Nakon svečanog otvorenja ovogodišnjih „Lipovljanskih susreta“ započeo je kulturno umjetnički program kojeg je pjesmom i plesom izvelo deset KUD-ova koji su predstavili bogatstvo svojih nacionalnih manjina.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content