Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Jednoglasno usvojen plan aktivnosti i projekata u iznosu od 350.000 kuna

Članovi Matice slovačke iz Lipovljana, održali su u subotu, 7. prosinca redovnu Skupštinu, na kojoj su usvojili prijedlog aktivnosti Matice slovačke u 2020. godini i financijski plan koji prati ostvarenje pripremljenih projekata i aktivnosti ove udruge u idućoj godini. Skupštinu je vodio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, koji je obrazložio predložene projekte i aktivnosti.

Okupljenim članovima Matice slovačke Lipovljani, prije početka samog rada, zapjevali su, i zaplesali članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ i članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’. Uz slovačku i hrvatsku himnu ‘Lira’ je zapjevala još dvije slovačke pjesme, a dječja skupina plesača KUD-a ‘Lipa’, uz pratnju svojih tamburaša, izvela je slovačke plesove i dječje igre. Nakon njih i muška pjevačka skupina ‘Orava’ iz Međurića zapjevala je slovačke pjesme. Članovi ‘Lire’ i ‘Lipe’, kolektivni su članovi Matice slovačke Lipovljani, i zajednički partneri na ostvarenju matičinog programa.

Projekte i aktivnosti Matice slovačke vezane za kulturni amaterizam, za manifestacije, za izdavaštvo, organiziranje manifestacija na nivou Saveza, za projekte vezane uz uređenje i redovno održavanje Slovačke kuće u Lipovljanima i ostalo, detaljno je obrazložio Josip Krajči, predsjednik udruge.

Planiranu vrijednost svakog projekta i svih troškova Matice slovačke u 2020. godini obrazložila je Anđelka Štelma, blagajnica udruge. Sveukupni prihodi za iduću godinu planirani su u iznosu od 350.000 kuna, uz napomenu da se može dogoditi da se za sve projekte ne ostvare planirana sredstva.

Najviše sredstava očekuje se od Ureda za ljudska prava Vlade RH, u iznosu od 147. 000 kuna, te od Savjeta za nacionalne manjine RH, u iznosu od 100.000 kuna. Za rad Matice slovačke iz proračuna Općine Lipovljani planirano je 16.000 kuna, iz Ureda župana i Sisačko-moslavačke županije planirao je 11.000 kuna. Donacija matične države Slovačke očekuje se u nešto većem iznosu od 27.000 kuna.  

Iako je godišnji proračun, u iznosu od čak 350.000 kuna velik iznos za rad jedne udruge građana, on je odraz dugogodišnjeg, sistematskog rada u pisanju i kandidiranju projekata, i pronalaženju raznih izvora financiranja. Matica slovačka Lipovljani u idućoj, 2020. godini financirat će se iz 9 izvora financiranja, pa ne čudi iznos ukupno planiranih prihoda.

Nakon saslušanih prijedloga aktivnosti i planiranih prihoda, za njihovo ostvarenje, članovi Matice slovačke jednoglasno su prihvatili plan rada i financijski plan za iduću godinu. Od 118 članova na ovoj Skupštini okupio se 71 član, prema izvješću Vlade Turasa, predsjednika Verifikacijske komisije ove Skupštine.

Pri kraju Skupštine o zajedničkom ostvarenju programa, nastupima i predstavljanju Matice slovačke, govorile su Nevenka Zorić, predsjednica zbora ‘Lira’ i Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Prigodne riječi i božićnu čestitku svim članovima uputio je i Ivan Hudec, počasni predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Članovi slovačke Matice ovu godinu, završili su zajedničkim druženjem, u Društvenom domu u Lipovljanima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content