• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

IZA ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI PUNIH JE 15 GODINA USPJEŠNOG RADA I DJELOVANJA

         Češka beseda općine Lipovljani, nakon obnavljanja, punih 15 godina vrlo aktivno radi i širi tradicijsku češku kulturu koju su na ove prostore donijeli prvi doseljenici iz Češke, prije više od 100 godina. Nakon još jedne vrlo uspješne godine, Češka beseda općine Lipovljani, održala je u subotu, 23. veljače redovnu godišnju i izbornu Skupštinu, u Društvenom domu u Lipovljanima.

         Skupštinu je vodio Miroslav Lovčanin, uz članove voditeljstva Skupštine, a izvješće o prošlogodišnjem vrlo bogatom i uspješnom radu, Skupštini je podnio Marijan Kadliček, predsjednik Češke besede općine Lipovljani u protekle 2 godine.

         Pobrojio je, Marijan Kadliček, više od 30 raznih nastupa, tijekom 2018. godine članova Češke besede u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Gotovo svaki vikend u mjesecu članovi lipovljanske Češke besede negdje nastupaju jer njihovi članovi rade u 5 različitih skupina, pa nikad ne manjka poziva na nastupe ili kakve radionice.

         U protekloj godini posebno se ponose nastupima u Budimpešti na obljetnici njihovog češkog društva Bohemia, na manifestacijama Čeha u Banja Luci i Prijedoru, na žetvenim običajima u Končanici i na Lipovljanskim susretima. Organizirali su i obilježavanje 95. obljetnice osnivanja Češko-slovenske besede, koliko i traje organizirani rad Čeha na lipovljanskom području, bez obzira na kasnije prekinut rada. Trude se, također, popratiti nastupom svaki kulturni program na području općine Lipovljani, a suradnju s Općinom Lipovljani, Marijan Kadliček, predsjednik udruge, ocijenio je odličnom.

         U protekloj godini za rad Češke besede imali su na raspolaganju nešto više od 71.000 kuna, a utrošili su 70.800 kuna. Najviše ih košta, preko 25.000 kuna, putovanja na gostovanja i nastupe, istaknuo je, među ostalim Branko Chour, blagajnik Česke besede. Drago Makal, u ime Nadzornog odbora, potvrdio je da je poslovanje bilo prema zakonskim odredbama, pa su članovi Skupštine prihvatili podnesena izvješća.

         Na Skupštini je od 140 članova Besede bilo prisutno ukupno 122 člana, a s pravom glasa 81 član. Oni su prihvatili  i plan rada za 2019. godinu, te plan financijskog poslovanja udruge za 2019. godinu u visini od 76.000 kuna.

         Za predstavnike na Skupštini Saveza Čeha u RH izglasani su Slavko Kupski i Drago Makal, nakon čega je razriješeno dosadašnje vodstvo Češke besede. Izglasani su članovi u Nadzornog i upravnog odbora.

         Rad Češke besede Općine Lipovljani pohvalili su gosti: Kristina Kvapil, predsjednica Savjeta za kulturu Saveza Čeha u RH, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, i drugi gosti iz Čeških beseda u Hrvatskoj. Mirjana Faltis, ravnateljica osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, pohvalila je angažiranja na sve većem upisu školske djece u učenju češkog jezika.

         Ovogodišnja, 15. Skupština Češke besede općine Lipovljani završila je podjelom priznanja gostima koji su sudjelovali u kulturnom programu, te večerom i zajedničkim druženjem svih članova i gostiju.

         Nakon održane Skupštine, novoizabrani članovi Nadzornog i Upravnog odbora, sastali su se u ponedjeljak, 25. ožujka, i izabrali novo čelništvo Češke besede općine Lipovljani, koji je ostalo gotovo u  ne izmijenjenom sastavu. Marijan Kadliček, izabran je za predsjednika u drugom mandatu, Vjera Ožoga i Slavko Kupski za zamjenike predsjednika, Ivan Doležal, za tajnika, Branko Chour, za blagajnika, a Miroslav Lovčanin, za gospodara. Skupština je ocjenjena kao vrlo uspješna, a još jednom je zahvaljeno gostima koji su nastupili na prigodnom programu. Također je pohvaljen i izložbeni štand kreativne grupe ČB, čiji su radovi bili izloženi tijekom redovne godišnje skupštine.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content