Nedjelja, 28 travnja, 2024
  • +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

BOGAT PROGRAM ZA ‘DAN ČEŠKE KULTURE’ U LIPOVLJANIMA

Češka beseda općine Lipovljani, u suradnji sa Savezom Čeha RH, organizirala je ‘Den česke kultury v Lipovlanech’ (‘Dan češke kulture u Lipovljanima’), tradicionalni jednodnevni program u kojem se predstavlja kultura Čeha i šire spoznaje o raznim područjima života na kojima izuzetan doprinos daju pripadnici češke narodnosti, a da to nisu samo ples i pjesma. ‘Dan češke kulture’ ove godine održan je u subotu, 14. studenog, a domaćin je bila Narodna knjižnica i čitaonica Lipovljani.

Dok je prošle godine tijekom ‘Dana češke kulture’ naglasak bio na graditeljskoj i kulturnoj baštini čeških gradova i proizvodnji piva, kao češkoj izvrsnosti, ove godine posebno je naglašena povezanost Hrvatske i Češke, i povijest hrvatsko-čeških odnosa, čije veze postoje stoljećima, iako Hrvatska i Češka nisu susjedne države. Uz to, govorilo se o sadašnjoj brizi za očuvanje identiteta pripadnika nacionalnih manjina, o povijesti njihove etnografije, a na kraju je održana i promocija tiskane knjige o 10 godina obnovljenog rada Češke besede općine Lipovljani.

‘Dan češke kulture’, otvorile su članice ‘Lepeze’, pjevačke skupine Češke besede općine Lipovljani, pjevajući češke pjesme, a Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede pozdravio je goste i posjetitelje ‘Dana’. Program su uveličali Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha RH, Lidija Dujmenović, direktorica NIU Jednota iz Daruvara, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva prijateljstva iz Zagreba, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i predsjednici udruga s područja općine Lipovljani.

Na organizaciji ‘Dana češke kulture’, ali i stalnim aktivnostima na prezentaciji kulturne baštine češke nacionalne manjine u Hrvatskoj, na sudjelovanju u organizaciji programa ‘Češka – zemlja partner’ na ‘Lipovljanskim susretima 2015,’ te predstavljanje Lipovljana, nastupima po Hrvatskoj i u inozemstvu, rad članova Češke besede općine Lipovljani pohvalila je i za Taj doprinos javno zahvalila Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća, u svoje i ime Maria Ribara, općinskog načelnika. Naglasivši da je Češka beseda općine Lipovljani jedna od manjih Beseda, ali da je vrlo aktivna i ima kvalitetan rad, njihove aktivnosti pohvalila je i Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha RH. Na početku ‘Dana češke kulture’ odana je i minuta šutnja za umrle članove Besede, ali i člana Karla Sojaka, koji je preminuo prije nekoliko dana.

Polusatnu prezentaciju, popraćenu fotografijama i dokumentima, za prisutne goste i posjetitelje obrazložio je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva prijateljstva iz Zagreba. U njoj je izneseno mnogo povijesnih osoba, i događaja, koji su ”vezali” Češku i Hrvatsku tijekom niza stoljeća, iz svih područja kulture i života, ali i načini na koji su im se odužili u Hrvatskoj i Češkoj. O Lipovljanima kao hrvatskoj metropoli nacionalnih manjina, govorio je Dragutin Pasarić iz Kutine, a o povijesnom razvoju etnografskih predmeta kod nacionalnih manjina, s naglaskom očuvanja kulturne tradicije svojih predaka, na ‘Danu češke kulture’ govorila je i Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine.

Nakon objašnjenih tema, na flauti je zasvirala Iva Skoko iz Lipovljana, a potom je održana i prezentacija knjige: ‘Češka beseda općine Lipovljani 2004.- 2014.’

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content