• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

TRODNEVNIM PROGRAMOM OBILJEŽENO ANTUNOVO U KRALJEVOJ VELIKOJ

Natjecanjem šumarskih radnika, sjekača motornom pilom, započelo je trodnevno obilježavanje Antunova u Kraljevoj Velikoj, u subotu, 11. lipnja. Kroz tri dana izveden je različit program, a završen je Memorijalnim KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAturnirom ‘Antun Neduk -Dok’, u ponedjeljak navečer, 13. lipnja na samo Antunovo.

Najveći dio pripremljenog programa uz Antunovo održan je, ove godine, na nogometnom igralištu Urije u Kraljevoj Velikoj. Tamo su, na početku trodnevnog programa, vrhunsko baratanje motornim pilama pokazali sjekači Šumarije Lipovljani, koji su prvaci na nivou države. Osim državnih, postigli su i nekoliko svjetskih značajnih rezultata u određenim disciplinama. Sjekač Siniša Varga iz Kraljeve Velike svjetski je prvak, i zajedno s jednim šumarom iz Finske, ujedno i svjetski rekorder u disciplini prorez na podlozi, ostvaren u Bjelorusiji 2014. godine.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Uz njih, natjecali su se i šumarski sjekači iz Stare Gradiške, sve u svrhu predstavljanja i popularizacije natjecanja šumarskih radnika sjekača. Na ovogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’ najavljuje se, također, natjecanje šumara sjekača na međunarodnoj razini. Goste i domaće natjecatelje pozdravio je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani i čestitao im na njihovim uspjesima.

Nakon natjecanja šumarskih radnika, u popodnevnim satima prvog dana obilježavanja Antunova u Kraljevoj Velikoj, održan je sportski dio programa, u kojem su seniori ‘Starog Grada’ izgubili prvenstvenu utakmicu od Podova iz Dvora. U Društvenom domu održan je kulturno-umjetnički program u organizaciji žena ‘Veličanke’.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa njenu su tradicijske plesove i pjesme, ali i stilizirani folklor, izveli članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, KPDU ‘Karpati’ iz Lipovljana, KUD-a ‘Tkanica’ iz Okučana i KUD-a Banova Jaruga. Uz njih nastupila je i plesna skupina učenica Područne škole koje je modernom plesu podučila učiteljica Ivana.

Osim pjesme i plesa, birala se i ‘Kraljica Kraljeve Velike’, najljepša djevojka u nošnji, a ove godine za to prestižno zvanje izabrana je Karla Hoke iz Banove Jaruge, kojoj je krunu od cvijeća predala Ines Babić iz Kraljeve Velike, prošlogodišnja, prva pobjednica tog natjecanja. Na početku samog programa u društvenom domu, sve nazočne, goste i domaćine pozdravio je zamjenik načelnika Općine Lipovljani Tomislav Lukšić.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU nedjelju, 12. lipnja na nogometnom igralištu program je započeo održavanjem likovne kolonije SOL-i, slikara općine Lipovljani, koji rade u okviru Udruge žena ‘Veličanka’. Na ovogodišnju koloniju odazvalo se je 7 članova, a domaćin im je bila Zdenka Kokolek. Bujni krajolik Kraljeve Velike najčešća je bila inspiracija za likovnjake općine Lipovljani, uz koje je bio i njihov mentor Ivica Bilandžić, rođen u Kraljevoj Velikoj. Svoja ulja na platnu poklonili su organizatoru Antunova za prigodne poklone. Zahvalili su Općini Lipovljani na velikoj podršci a u ime načelnika općine pozdravio ih je i čestitao im na organiziranju kolonije i lijepim slikama zamjenik načelnika Tomislav Lukšić.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Uz likovnjake svoje aktivnosti i spretnosti pokazali su i članovi HGSS-a iz Novske, a na Antunovo u Kraljevu Veliku došli su na svojim starim traktorima i članovi ‘Lanz Buldog’ kluba.

Program drugog dana obilježavanja Antunova završen je zajedničkim gledanjem utakmice, navijanjem i slavljem pobjede hrvatske reprezentacije nad Turskom, na utakmici Europskog prvenstva u Francuskoj, te utakmicom nogometnih veterana iz Kraljeve Velike i Velike Gorice na njihovom igralištu, na Urijama.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa sam dan blagdana sv. Antuna, u ponedjeljak, 13. lipnja u Kraljevčanskoj crkvi je održana koncelebrirana sveta misa, a nakon toga i tradicionalna munta. Ona je i ove godine bila atraktivna i jedinstvena, a osim zanimljivog načina prodaje, vjernici i posjetitelji mogli su kupiti poklonjenu janjad, prase, kokoši i pijetle, patke, puru i zečeve. Za sve hodočasnike u Kraljevu, Udruga žena Veličanke pripremila je obilje kolača i pića, koje su dijelile nakon misnog slavlja.

U popodnevnim satima članice Udruge žena pripremile su zabavni program u kom su zajedno sudjelovali djeca i roditelji. Bilo je tu sportskih igara, igara spretnosti, a mladi vatrogasci natjecali su se s brentačama. Zabavno popodne završilo je utakmicom Debeli-Mršavi.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Trodnevni program uz Antunovo završio je 2. memorijalnim turnirom ‘Antun Neduk-Dok’. Na turniru je pobijedila ekipa ‘Vatrogasac’ iz Husaina, koja je s 3:0 nadigrala ekipu ‘Mladosti’ iz Repušnice i  2:1 ekipu ‘Starog Grada’. Drugi su bili domaćini koji su, također, pobijedili veterane iz Repušnice s 1:0.  Uz Željka Sijarta, predsjednika ‘Starog Grada’, nagrade i pehare predali su i članovi Nedukove obitelji.

Sva tri dana u Kraljevoj Velikoj održane su i zabavne večeri, a potporu ovoj tradicionalnoj manifestaciji u Kraljevoj Velikoj pružila je i Turistička zajednica općine Lipovljani jer ovo staro naselje i obilježavanje Antunova ima turistički potencijal koji treba ponuditi turistima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content