• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SVEČANO OBILJEŽENA 130. OBLJETNICA DVD-a LIPOVLJANI

Uz nazočnost velikog broja gostiju i prijatelja, u subotu, 11. kolovoza održana je Svečana Skupština DVD-a Lipovljani, povodom obilježavanja 130. godina postojanja i rada.

Program je započeo himnom Republike Hrvatske i Vatrogasnom himnom, koje je izveo mješoviti pjevački zbor „Lira“ iz Lipovljana. Nakon održane minute šutnje za sve poginule i preminule vatrogasce i hrvatske branitelje, mješoviti pjevački zbor izveo je još dvije pjesme, ‘Vezovi i jorgovani’ te ‘Kada jednom ovom zafalim se tilu’. Program su uveličale i članice i članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, izvedbom Lipovljanskih kola.

Skupštinu je vodila članica DVD-a Lipovljani, Klara Čosić, a u ime Upravnog odbora nazočnima se obratio predsjednik DVD-a Lipovljani,  Stjepan Markanović. U kratkom izvješću predsjednik je podsjetio na povijest društva i davnu 1888. godinu, na osnivača društva Martina Crkvenca, pa sve do danas, kada nakon 130 godina rada DVD broji preko dvjesto članova. DVD Lipovljani nije najstarije vatrogasno društvo u Republici Hrvatskoj, ali je zasigurno jedno od malobrojnih društava koje broji toliko puno članova i koje slavi ovako visoku obljetnicu. U tom razdoblju mnoštvo članova posvetilo je svoje slobodno vrijeme vježbanju, natjecanjima, mnogi su volontirali prilikom vatrogasnih intervencija, spašavajući pri tome imovinu i ljudske živote, a riskirajući vlastite živote.

Nakon kratkog izvješća predsjednika društva, uslijedila je podjela priznanja i zahvalnica zaslužnim članicama i članovima društva, koju je predvodio zapovjednik DVD-a Lipovljani, Zlatko Pješ.

Za 20 godina aktivnog rada priznanja su dobili: Jurić Martina, Hudec Nikolina, Pavičić Nataša, Paul Alen, Čavlović Dalibor, Vidović Stjepan, Kopecki Matej i Kraljić Mato.

Za 30 godina priznanja su dobili: Kopecki Milka, Štiks Ivan, Dorić Tomislav, Dlouhi Ivan, Pješ Zlatko, Tisaj Ivan, Tesar Zoran, Banović Milka, Ribar Ivan, Horvat Danijel, Hubak Emilija i Vacula Antonija.

Za 50 godina priznanje je dobio Kopecki Josip.

Svakako najvrijednije priznanje dobio je Petravić Mijo, i to za čak 70 godina dobrovoljnog predanog rada u DVD-u Lipovljani. Najviše vatrogasno priznanje koje mu HVZ dodjeljuje, uručio mu je počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, gospodin Teodor Fricki, koji se prisjetio rada ovog vatrogasnog društva prije 40-ak godina, kada je i sam u njemu bio vrlo aktivan.

Svečanoj skupštini nazočili su mnogobrojni gosti, među kojima su Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno i počasni član DVD-a Lipovljani, zamjenik zapovjednika županijske vatrogasne zajednice Davor Štimac, tajnik županijske vatrogasne zajednice Vlado Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Lipovljani Danijel Ribarić, načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani Tomislav Lukšić, direktor poduzeća ‘Vatropromet Zagreb’, g. Nenad Radojčić, delegacija bratskog društva iz Slovenije, PGZ Bizovik, predstavnik INA d.d., g. Slavko Ličanin, predstavnici mnogih okolnih DVD-a, predstavnici udruga građana, institucija, te gospodarstvenici s područja općine.

Općinski načelnik Nikola Horvat čestitao je svim članicama i članovima DVD-a na ovako velikoj obljetnici.

– Čestitam na svim ostvarenim rezultatima i zahvaljujem za sve što vatrogasci dobrovoljno čine za svoje društvo i sve ono na području općine Lipovljani. U ovim teškim vremenima svako radno mjesto je važno pa posebno zahvaljujem čelništvu DVD-a na zapošljavanju i uključivanju u javne radove, čime su dali veliki doprinos smanjenu nezaposlenosti, ali i uređenju naše općine kroz javne radove.

Zahvaljujem i čestitam na uključivanju vatrogasaca u ‘Lipovljanske susrete’, s natjecanjem ‘Vatrogasni izazov’ jer su vatrogasci uvijek bili uključeni u tu manifestaciju. Posebno zahvaljujem na angažmanu u ovogodišnjoj obrani od poplave u mjestu Kraljeva Velika, bez čije bi pomoći nekoliko kuća  i podruma  zasigurno bilo poplavljeno. Ove godine iz Proračuna općine Lipovljani za potrebe i daljnji razvoj vatrogastva uložit će se više od 200.000 kuna. Time, kao i do sada, pružamo podršku radu svih vatrogasaca općine Lipovljani – naglasio je, među ostalim,načelnik općine Lipovljani Nikola Horvat, prilikom obraćanja na Svečanoj skupštini DVD-a.

Poslije svečanog dijela članovi DVD-a i gosti su se uz prigodnu večeru zabavili uz Tamburaški sastav Ambar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content