• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

SJEDNICA ŽUPANIJSKOG VIJEĆA ČEŠKE NACIONALNE MANJINE ODRŽANA JE U LIPOVLJANIMA

Članovi Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije održali su 4. ovogodišnju sjednicu u Lipovljanima. Domaćini su im bili članovi Češke besede i općina Lipovljani. Sjednicu je KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAvodio Zdenko Dalik, predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine, a prisutno je bilo 23 od 25 članova vijeća.

Na sjednici održanoj u općinskoj vijećnici u Lipovljanima raspravljalo se o nekoliko aktualnih problema, uglavnom vezanih uz financiranje programa Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije.

Na početku sjednice sve članove ovog vijeća pozdravio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i zaželio im dobar rad. O najnovijim informacijama, vezanih na područje nacionalnih manjina, članovima ovog vijeća govorio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine. Osim toga, govorio je i o dinamici priprema ovogodišnjih čeških manifestacija u Hrvatskoj, s naglaskom na organizaciju ovogodišnjih Dožynki i sastanku sa županom Sisačko-moslavačke županije.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAO pripremi programa, osiguranju financiranja i mogućnosti plaćanja troškova češke manifestacije ‘Dožynke’, kojom se slavi završetak žetve, a ove godine se, po prvi puta, održavaju u Međuriću i Kutini, govorilo se i tijekom dnevnog reda sjednice vijeća. Razgovaralo se i o drugim priredbama češke manjine u Sisku i Jazveniku, a najavljene su i ‘Spjevanky’, smotra čeških pjesama, za jesen u Lipovljanima.

Kao i druge udruge građana, i članovi Čeških beseda Sisačko-moslavačke županije, imaju poteškoća s pisanjem programa i projekata kod traženja financijske potpore, koji su obvezni prema novom Zakonu o udrugama. Zato se i najviše raspravljalo o svim mogućnostima financiranja projekata, stručnih seminara i drugih programa pripadnika češke nacionalne manjine u Sisačko-moslavačkoj županiji. Raspravljalo se i o novim načinima financiranja samog vijeća od strane županije.

Zaključeno je kako će članovi Vijeća češke nacionalne manjine i dalje biti inicijator poticanja rješavanja svih potreba svojih sunarodnjaka prema županiji i jedinicama lokalne samouprave. Takva je i predviđena zadaća osnovanih vijeća nacionalnih manjina, a udruge, odnosno Češke besede provode konkretne poslove i program rada pripadnika manjina tijekom godine u pojedinim sredinama.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content