• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Sjednica Vijeća češke nacionalne manjine SMŽ održana je u Lipovljanima

Nakon gotovo punih 5 mjeseci, zbog pandemije COVID-a 19, sastalo se, na redovnoj sjednici Vijeće češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije. Sjednica Vijeća, 8. po redu u ovom sazivu, održana je u velikoj dvorani Društvenog doma u Lipovljanima, u petak, 26. veljače, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

        Sjednicu je vodila IrinkaVidović, predsjednica Vijeća češke nacionalne manjine SMŽ, a prisustvovao joj je 21 vijećnik, od 25 koliko vijeće broji članova. Gost sjednice ovog vijeća bio je Nikola Horvat, načelnik Općine Lipovljani, kao čelnik jedne višenacionalne sredine u kojoj žive i pripadnici češke nacionalne manjine.

        Na dnevnom redu sjednice vijeća našlo se 6 točaka dnevnog reda. Usvojen je zapisnik s prošle sjednice, usvojeno je i izvješće o Programu rada vijeća u 2020. godini, koji nije izvršen u potpunosti zbog pandemije coronavirusa. Usvojeno je i financijsko izvješće, s napomenom da se rad Vijeća financira u potpunosti iz županijskog proračuna, (jer mu je i osnivač Sisačko-moslavačka županija), no za prošlu godinu nisu dobili planirana novčana sredstva. U zadnjem kvartalu godine nisu dobili planiranu donaciju pa ih to onemogućava u izvršavanju financijskih obveza vijeća. Izvješća su podnijeli Velibor Potužak i Irinka Vidović, a zapisničarka sjednice vijeća bila je Slavica Nejedly.  

        Na vijeću se čulo i da je nedavni potres na Banovini nanio veliku štetu stanovnicima Jazvenika. To selo u blizini Siska, u kojem većinski žive pripadnici češke nacionalne manjine, teško je oštećeno, i prema riječima vijećnice iz Jazvenika, nema niti jedne kuće koja nije oštećena. Zato je i javno zahvalila osobama i prijateljima iz Međurića i Nove Subocke, koji su im već prvi dan nakon potresa pritekli u pomoć i pomogli oko sanacije krova i pričinjene štete.

        Na sjednici je razgovarano i o predstojećem popisu stanovništva, koje će biti odgođen za nekoliko mjeseci. Pripadnici češke manjine pozvani su da se izjasne kao pripadnici manjine, kako bi popis bio što objektivniji, a češka manjina se ne bi ugasila na ovom području. Donesene su i odluke da se iz proračuna Vijeća, sa po 4 tisuće kuna, pomogne Českoj besedi Međurić u akciji obnove spomenika poginulim u 2. svjetskom ratu i Českoj besedi Lipovljani koja s priprema tiskati zbirku pjesama njihovoj članici Željki Uhitil.

        Kako je temeljna zadaća svakog vijeća nacionalne manjine brinuti o pripadnicima svoje nacionalne manjine, gost ove sjednice Vijeća češke nacionalne manjine SMŽ, bio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. U Lipovljanima složno, s domicilnim, hrvatskim stanovnicima, žive i pripadnici 13 nacionalnih manjina, među njima, i češke nacionalne manjine. O njima i njihovoj aktivnosti, osobnoj i kroz rad Česke besede općine Lipovljani, vrlo pohvalno govorio je načelnik Nikola Horvat.

         Istakao je kako su vrlo aktivni u svom radu i tom aktivnošću doprinose uspješnom zajedničkom životu svih stanovnika općine Lipovljani i njenoj multikulturalnosti. U svom radu uvijek će imati i podršku Općine Lipovljani, te mogu računati i na financijsku podršku za svoje aktivnosti i manifestacije. Načelnik općine Nikola Horvat, naglasio je kako je zadovoljan i s radom drugih udruga, a posebno udruga brojnijih nacionalnih manjina, čije aktivnosti su i temelj za organizaciju priznate manifestacije nacionalnih manjina Hrvatske – ‘Lipovljanskih susreta’.

        Zahvalom svim vijećnicima za dolazak na sjednicu vijeća, te zahvalom Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani, za uspješan rad i suradnju s manjinskim udrugama, te za njegov odaziv na sjednicu, predsjednica vijeća Irinka Vidović, zaključila je 8. sjednicu Vijeća češke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije koja je, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uspješno održana u Lipovljanima.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content