• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSTAVLJANJE ZIDNJAKA OBILJEŽILO ‘NOĆ KNJIGE’ U LIPOVLJANSKOJ KNJIŽNICI

Narodna knjižnica i čitaonica u Lipovljanima, po prvi puta se ove godine uključila u obilježavanje ‘Noći KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAknjige’, akcije koja poput sličnih priredbi ima za cilj popularizaciju knjige, ali i svih drugih kulturnih sadržaja što se zbivaju u knjižnici. ‘Noć knjige’ ove je godine održana u petak, 22. travnja, a trajala je u čitavoj Hrvatskoj od 18 do 24 sata.

U lipovljaskoj knjižnici svoj rad predstavila je Ljubica Stublija, rođena Lipovljanka, koja živi u Kutini. Predstavila se je s 15-tak zidnjaka, tradicijskim ručnim radom i ukrasom nekadašnjih kuhinja, koje je osobno izvezla kao što su to radile i nekadašnje domaćice. Na njima se pojavljuju stihovi, uglavnom u rimi, pa se može reći da su zidnjaci i svojevrsne jednostihne pjesmarice od jednog lista. Ili možda, knjige izvezene koncem, ali na tkanini, jer su uz stihove, svi zidnjaci imali i prigodnu ilustraciju. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKako bi sačuvala od zaborava ovu raširenu tradicijsku baštinu, Ljubica Stublija je svoje zidnjake prigodno i opremila, pa ih sada mogu vidjeti i mlade generacije.

Uz izradu zidnjaka, Ljubica Stublija piše i pjesme, pa se u okviru predstavljanja zidnjaka na ‘Noći knjige’ čuo i niz stihova, uglavnom domaćih, amaterskih pjesnika. Za to se pobrinuo Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima, na čelu s Melitom Lenička, predsjednicom Ogranka, koja je okupila pjesnike lipovljanskog kraja. Svoje stihove čitali su Slavko Blažeković, Ljubica Stublija, Dragutin Pasarić, Blaženka Horvat i po prvi puta Gordana Lončarević iz Lipovljana. Sve domaće pjesnike Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERApodržava u pisanju i lirskom izražavanju, a njihove radove objavit će u novoj pjesničkoj zbirci.

Lipovljanskoj čitalačkoj publici trebala se je, tijekom programa ‘Noć knjige’ predstaviti i književnica Nives Opačić. No, zbog poteškoća iz zdravstvenih razloga ona je otkazala dolazak. Uz razgledavanje izloženih zidanjaka i fonda od 10.000 knjiga koje posjeduje Narodna knjižnica i čitaonica u Lipovljanima odvijao se dalji program ‘Noći knjige’. Marica Tisaj, knjižničarka lipovljanske knjižnice svima je zahvalila za dolazak na prigodni program, a sve sumještane pozvala je na učlanjenje u knjižnicu i čitanje knjiga jer, kako je istaknula, dobru knjigu i koncentraciju na njen sadržaj ne može zamijeniti ništa drugo, a tako to traje od pamtivijeka. Najavljeni su i novi sadržaji u lipovljanskoj knjižnici u suradnji s kulturno-prosvjetnim društvom ‘Karpati’.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content