• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Na blagdan Valentinova kršteno peto dijete obitelji Horvat

Sandra i Josip Horvat iz Lipovljana, krstili su imenom Emanuel, svoje peto dijete, u nedjelju, 14. veljače u lipovljanskoj župnoj crkvi sv. Josipa. Na blagdan Valentinova, sakrament krštenja malom Emanuelu Horvatu, podijelio je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe, uz prisutnost Emanuelovog kuma, Jasenka Horvata, ujedno i krštenikova strica. Krštenje petog djeteta u obitelji nije čest događaj na ovom području pa ga, u duhu podrške, valja zabilježiti.   

         Na svetom misnom slavlju u župnoj crkvi, tijekom koje je Emanuel Horvat i kršten, bile su prisutni njegove sestre Marija, Magdalena i Eva, te brat Mihael. Kako općenito, u požeškoj biskupiji, peto dijete u obitelji krsti biskup, očekivalo se da će tako biti i u Lipovljanima, no zbog drugih obveza požeški biskup Antun Škvorčević nije mogao doći 14. veljače u Lipovljane, pa je krštenje podijelio lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, kojemu je ovo četvrto ovogodišnje krštenje u župi.

         Nakon podjele sakramenta kršenja, lipovljanski župnik čestitao je roditeljima Sandri i Josipu na odvažnosti, i zaželio dobar odgoj malog Emanuela u duhu vjere i ljubavi, prigodno uz blagdan  Valentinova, koji je slavljen u nedjelju. Svima ostalim, koji imaju manje djece, poželio je župnik, da stignu obitelj Horvat u broju djece.

         Dok je u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima služena podnevna sveta misa, u susjednoj Kraljevoj Velikoj, također je u isto vrijeme, nedjelju, 14. veljače, služena blagdanska sveta misa, a vodio ju je župnik Krunoslav Juraković, ravnatelj Katoličke osnovne škole u Novskoj. U Kraljevoj Velikoj, uz Antunovo i blagdan sv. Ane, slavi se i blagdan Valentinova. U kraljevčanskoj crkvi pokrajnji oltar posvećen je sv. Valentinu, biskupu i mučeniku, nebeskom zaštitniku zaljubljenih. Mise su održane uz poštivanje propisanih mjera epidemiološke zaštite od koronavirusa.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content