• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

EDUKACIJA MLADIH – DA SE NE ZABORAVI

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana proveli su srijedu, 25. svibnja na satu povijesti i prisjećanja na Domovinski rat, obilazeći mjesta na kojima su se zbile važne KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAborbe u jesen 1991. godine, sa zapadne strane zapadnoslavonskog ratišta. Organizatori prisjećanja događaja od prije 25 godina, i tumači ratnih zbivanja na pojedinim mjestima, bili su pripadnici KVIN-a, veteranske Udruge domovinskog rata Ina-Naftaplina iz Kutine i Popovače.

Obilaskom nedalekih mjesta od Lipovljana, iz ratnog doba, tako je u ovoj školi započelo podučavanje učenika iz projekta ‘Da se ne zaboravi’, kojeg su osmislili veterani Domovinskog rata, i sami sudionici ratnih događanja na zapadnoslavonskom ratištu, uz financijsku podršku KVIN-a i INA-e. Prije samog odlaska na važna mjesta, u učionici su učenici upoznati s početkom ratnog KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAsukoba u Hrvatskoj, i na zapadno-slavonskom ratištu, kako bi mogli lakše razumjeti događaje na pojedinim mjestima. Svima su podijeljene i majice projekta ‘Da se ne zaboravi’.

Učenicima sedmih razreda i njihovim pratiteljima prikazan je kratki film o početku agresije na Hrvatsku 1990. i 1991. godine, a na put je učenike ispratio i prof. Franjo Rodić, zamjenik ravnateljice lipovljanske Osnovne škole. Naglasio je kako je važno mladima govoriti o povijesnim zbivanjima i zahvalio prisutnim veteranima na organiziranom projektu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                O tome da su Lipovljani bili stožerno mjesto obrane zapadno-slavonskog ratišta, učenicima je prije obilaska mjesta borbi i stradnja, govorio Dragutin Pasarić iz Kutine.

– Želim da se dobro upoznate s mjestima borbi i stradanja ovog našeg područja, koje se dogodilo prije 25 godina, dok vi još niste bili ni rođeni. No, kao mladi, pred kojima je obrazovanje i život, želim da učite o tome što se tada događalo na našem području, što se događalo u Hrvatskoj, i da istinu o Domovinskom ratu kao časnom i obrambenom ratu, prenosite sadašnjim, ali i budućim generacijama – poručio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, na početku edukacijskog projekta ‘Da se ne zaboravi’. Zahvalio je Udruzi veterana na organizaciji i potvrdio da će im općina Lipovljani u tome i dalje biti partner.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nakon pogledanog filma, učenici i njihove nastavnice, te ratni veterani uputili su se prema Janja Lipi i Bujavici, gdje im je o početku Domovinskog rata govorio Damir Markuš iz Kutine. Potom su posjetili Korita, na cesti Novska – Pakrac, gdje im je o akcijama 56. kutinske samostalne bojne i stradanju njihovih boraca govorio Đuro Jonaš.

O vojnim akcijama policije i sudjelovanju u ratnim zbivanjima, učenicima iz Lipovljana, na Trokutu je govorio Damir Badanjak, a obilazak zapadnog djela bojišta završen je u Novskoj, u centru kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content