• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ČLANOVI UDRUGE SLIJEPIH OBILJEŽILI DAN BIJELOG ŠTAPA

Članovi Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije, u srijedu, 19. listopada zajednički su u kutinskom Domu umirovljenika obilježili Međunarodni dan bijelog štapa. U toj udruzi 7 je članova slijepih GEDSC DIGITAL CAMERAi slabovidnih osoba i s područja općine Lipovljani, pa je obilježavanju Dana bijelog štapa bila prisutna i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani.

Međunarodni dan bijelog štapa, kao dan posvećen invaliditetu slijepih i GEDSC DIGITAL CAMERAslabovidnih osoba, obilježava se svake godine 15. listopada. Članovi kutinske Udruge slijepih, Dan bijelog štapa obilježili su zajednički, četiri dana kasnije, u srijedu, 19. listopada. Tako su još jednom istakli značaj rada ove Udruge i probleme na koje nailaze u svom životu osobe bez vida i s ovim, ogromnim invaliditetom.

Na području Sisačko-moslavačke županije djeluju dvije udruge slijepih. Ona sa sjedištem u Sisku pokriva županijsko središte i ostalo područje Banovine, a Udruga slijepih grada Kutine obuhvaća sve slijepe i slabovidne osobe od Velike Ludine i Popovače, preko Kutine i Lipovljana, sve do Novske i Jasenovca. Za sada, Udruga slijepih grada Kutine ima 66 članova, od čega je 7 članova s područja općine Lipovljani, među kojima i Mario Merhaut, predsjednik Udruge, koji s obitelji živi u Krivaju.

GEDSC DIGITAL CAMERAO radu članova Udruge slijepih, na početku obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, govorila je tajnica Udruge Brankica Mudrić. Čelništvo udruge aktivno piše projekte i tako ostvaruje financijska sredstva za rad i aktivnosti u kojima sudjeluju svi njihovi članovi, druže se, ali i uče kroz radionice. U financiranju rada pomaže im, najviše, grad Kutina, a uključuju se i gradovi Popovača, Novske, općine Velika Ludina i Lipovljani, te Sisačko-moslavačka županija.

Sve članove i goste pozdravio je i Mario Merhaut, predsjednik Udruge slijepih grada Kutine i dijela SMŽ, koji je istakao da su članovi udruge jako aktivni, unatoč njihovom najvećem problemu zbog sljepoće, a to je kretanje. Bijeli štap je njihov najpoznatiji simbol, a Dan bijelog štapa uvijek je prilika da se upozori na stalne probleme slijepih i pokuša dodatno poboljšati njihov invalidni status.GEDSC DIGITAL CAMERA

Svi gosti, među njima i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, pružili su podršku radu Udruge i zaželjeli još aktivniji rad svih članova udruge. Anka Doležal pozdravila je goste i članove udruge, i u ime Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani. Financijskim sredstvima iz općinskog proračuna, do kraja godine, pomoći će se rad udruge jer ona skrbi za slijepe i slabovidne osobe s lipovljanskog područja.

Obilježavanje Dana bijelog štapa nastavljeno je programom samih članova udruge. Prikupljenim sredstvima kupljen je glazbeni set za karaoke, pa je više članova, uz taj set, otpjevalo po nekoliko pjesama. Kristina Semenjuk iz Novske, u literarnom dijelu programa recitirala je svoje pjesme iz, prije nekoliko dana objavljene svoje nove, šeste zbirke pjesama.

Na kraju programa svima je zahvaljeno, a sve jedinice lokalne samouprave pozvane su na stalno sufinanciranje programa rada članova Udruge slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije. Sve u cilju olakšanja problema s kojima se susreću slijepe i slabovidne osobe u svom svakodnevnom životu.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content