• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Održana redovna Skupština Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca iz Lipovljana

Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ iz Lipovljana, koje okuplja pripadnike ukrajinske zajednice našeg područja, svoje aktivnosti na očuvanju i predstavljanju govora i kulture, pjesama i plesova, običaja i gastronomije svojih predaka realizira tijekom godine kroz dvije skupine. Starija, pjevačka skupina i mlađa, plesna skupina predstavljaju društvo u Lipovljanima, diljem Hrvatske, a često i van granica Hrvatske. Vrlo samo aktivna udruga – rekao je, među ostalim, u svom izvješću o radu društva, Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’, na redovnoj godišnjoj Skupštini, održanoj u subotu, 8. veljače.

Godišnja Skupština društva Ukrajinaca na području općine Lipovljani započelo je kratkim programom u kojem su nastupili učenici osnovne škole koji uče ukrajinski jezik, te plesači mlađe plesne skupine.

Godišnju Skupštinu je otvorio i vodio Ivan Semenju, predsjednik KPD ‘Karpati’, koji je i podnio izvješće o radu udruge u 2019. godini. Od 110 članova udruge, na Skupštini je bilo prisutno 80 članova. Oni su jednoglasno prihvatili izvješća o radu udruge, o financijskom poslovanju, a jednoglasno su podržali i plan rada i plan financijskog poslovanja u 2020.godini.

U protekloj godini i pjevačka i plesna skupina imala je niz zapaženih nastupa na raznim manifestacijama, a nekoliko puta bili su i u inozemstvu, družeći se tako s članovima ukrajinske dijaspore iz europskih država. Ostvari su niz nastupa, a jedan je bio i na ‘Lipovljanskim susretima’, gdje su se predstavili i s izložbenim stolom na kom su se našle ukrajinske delicije.

U prošloj godini ostvarili su ukupni prihod veći od 91.000 kuna. Polovicu sredstava, 47.000 kuna primili su kroz programe prijavljene Savjetu za nacionalne manjine RH, Općina Lipovljani je za rad dala 15.000 kuna, a Veleposlanstvo Republike Ukrajine u Hrvatskoj gotovo 13,5 tisuća kuna. Za svoje programe utrošili su nešto više od 80.000 kuna, a najviše za prijevoz na nastupe.

 Financijsko izvješće o poslovanju u 2019. godini na Skupštini je iznijela Ankica Mrkša, kao i plan financijskog poslovanja za ovu, 2020. godinu. U njemu su planirali ukupni prihod u iznosu od 133.000 kuna, koje će utrošiti u ostvarenje svojih programa.

Skupština je bez veće rasprave prihvatila podnijeta izvješća. Gosti iz udruga općine Lipovljana zahvalili su društvu za dobru međusobnu suradnju, a rad društva posebno je pohvalio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. On je društvu čestitao na radu s najmlađima, a prisjetio se i njihovog, odličnog nastupa ljetos na ‘Lipovljanskim susretima’, na kojima su predstavljali čitavu Ukrajinsku zajednicu u Hrvatskoj.

Osim nastup na ‘Susretima’, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, pohvalio je rad Ivan Semenjuka, na vođenju društva, ali i na aktivnostima njega i ostalih članova društva u pripremi i organizaciji ‘Lipovljanskih susreta’, i za to im zahvalio od srca. Općina Lipovljani i dalje će pružati potporu radu društva jer mnogobrojne udruge i njihove aktivnosti prepoznatljivi su identitet općine Lipovljani.

Godišnja Skupština KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, 28. po redu, završila je večerom i zajedničkim druženjem članova društva i njihovih gostiju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content