• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

Dan češke kulture u Lipovljanima održan u stoljetnom parku

Stoljetni park u centru Lipovljana i mala pozornica u njemu ponovo su oživjeli u subotu, 12. rujna kad je Češka beseda Lipovljani organizirala tradicionalni Dan češke kulture (Den češké kultury) u Lipovljanima. Po lijepom vremenu, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera koje su propisane za održavanje javnog skupa, program Dana češke kulture održan je na otvorenom, i bar na par sati podsjetio na mnogobrojne kulturne događaje u Lipovljanima u proteklim godinama, koji su naprasno prestali s pojavom epidemije korone.

Svoje goste i gledatelje, na početku Dana češke kulture pozdravila je Vjera Ožega, dopredsjednica Češke besede Lipovljani, nakon čega su u znak dobrodošlice ‘Lepeza’, domaća pjevačka skupina Besede i zapjevala češke pjesme. Zahvalu za rad i organiziranje ovog programa, unatoč svim problemima, Češkoj besedi Lipovljani uputili su Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke nacionalne manjine i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, koji podržava rad i iz općinskog proračuna financijski podupire aktivnosti Češke besede, ali i svih drugih udruga na području općine Lipovljani.

Kako bi poštivali mjere društvene distance, u programu uz Dan češke kulture, izostavljen je plesni nastup folklornih skupina. U programu su nastupili smo pjevačke i glazbene skupine, a program je znatno obogaćen i nastupom pjesnika iz Kluba literata Saveza Čeha u RH.

Nakon pozdravnih govora Vladimira Bileka i Nikole Horvata, zapjevala je pjevačka skupina Češke besede Gornji Daruvar, a potom Češke besede iz Šibovca. Po prvi puta svoj nastup je izveo i mladi glazbeni sastav Češke besede iz Prekopakre, koji je čitavo vrijeme od proljetne pojave korona zaraze, neumorno vježbao pod dirigentskom palicom Dragana Starivlaha. Iako su po prvi puta nastupili izveli su odličan glazbeni i pjevački program.

U pauzama nastupa pjevačkih i glazbenih skupina, svoju poeziju čitali su članovi Kluba literata Saveza Čeha u RH. Započela je Alena Rais iz Daruvara, a nastavili su Mirko Knjižek, Miroslav Lovčanin i Željka Uhitil, članovi Češke besede Lipovljani.

Osim glazbenog programa, u kojem su dominirale poznate češke pjesme, program Dana češke kulture, ove godine proširen je i izložbenim štandovima te tradicijskim proizvodima i jelima od tikvi. Nakon obilaska štandova, s bogatom ponudom, posebno domaćih štandova Češke besede Lipovljani i Češke besede Dežanovac, organizirana je i zajednička večera, opet uz poštivanje svim mjera opreza. Da bi se prisjetili negdašnjih vremena, na maloj pozornici zasvirali su i članovi sastava Zlaty roky, Češke bsede Lipovljani, pod vodstvom Slavka Kupskog. Njihova glazba najviše je razveselila članice ČB Šibovec uz koju su zajedno i zapjevale, na odlasku s Dana češke kulture u Lipovljanima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content