• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

ZAJEDNIČKIM PROGRAMOM ČEHA I SLOVAKA OBILJEŽENA 95. OBLJENICA OSNIVANJA ČESKOSLOVENSKE BESEDE U LIPOVLJANIMA

Svečanim, zajedničkim programom, uz prisutan veliki broj članova, gostiju i izvođača, u Lipovljanima su Češka beseda općine Lipovljani i Matica slovačka Lipovljani, obilježile 95. obljetnicu osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima / 95. výročí založení Československé besedy Lipovl’any /. Velik jubilej lipovljanskih Čeha i Slovaka, koji se veže uz ovogodišnju 100. obljetnicu osnivanja Čehoslovačke, kao samostalne države, održan je u subotu, 25. studenog u lipovljanskom Društvenom domu.

                Iako se dolazak Slovaka i Čeha na lipovljansko područje bilježi za vrijeme zajedničke Austro-ugarske kraljevine, i oko 30-tak godina prije 1. svjetskog rata, tek nakon njega, Česi i Slovaci dobivaju svoju nacionalnu državu, ujedinjenu Čehoslovačku, što se vrlo brzo, odražava i na svijest, život i rad Čeha i Slovaka i na lipovljanskom području. O prvim dolascima, o prvim organiziranim druženjima, školovanju i životu u novoj sredini, na početku svečanog obilježavanja 95. obljetnice osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima, govorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, čime je otvorio svečani program. Sve prisutne pozdravio je i Marijan Kadlček, predsjednik Češke besede  općine Lipovljani, naglasivši važnost 95. obljetnice zajedničke udruge.

                Zadovoljstvo dolaskom u Lipovljane i mogućnošću nazočnosti obilježavanju ove važne obljetnice, u pozdravnom govoru naglasila je i Ana-Maria Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj. Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, čestitao je obljetnicu, zahvalio za sadašnji vrlo aktivan rad Češke besede i Matice slovačke Lipovljani i podsjetio da je, ova obljetnica, pokazatelj da se u lipovljanskoj sredini davno prije živjelo, radilo i družilo u zajedništvu, ali u puno težim i siromašnijim vremenima. Zaželio je i ubuduće dobar rad udruga Čeha i Slovaka u Lipovljanima, a u njihovoj misiji općina Lipovljani bit će im partner, obećao je načelnik općine Lipovljani Nikola Horvat.

                Češka beseda i Matica slovačka priredile su i zajednički program, a u njemu su se pridružila i djeca osnovne škole koja uče češki i slovački jezik, što je vrlo važno za opstojnost rada ovih udruga. 

Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’, nakon otpjevanih himni, započela je program slovačkim pjesmama. Nakon njih mlađa i tamburaška skupina KUD-a ‘Lipa’, koji njeguje i slovačke pjesme i folklor, izveli su dječji slovački ples. Recitacije i osnovno predstavljanje Češke, izveli su učenici češkog jezika. Češkim pjesmama nadovezale su se članice besedine pjevačke skupine ‘Lepeza’. Potom su nastupili i učenici koji uče slovački jezik.

Na kraju programa zaplesala je, sve brojnija i brojnija, folklorna skupina Češke besede, uz pratnju svoje glazbene skupine, a nakon njih brzim plesovima, program su završile plesačice KUD-a ‘Lipa’, temperamentnim i atraktivnim slovačkim plesovima. 

Zajednički program, završen je prisjećanjem na osnivanje i zajedničko djelovanje u Československoj besedi u Lipovljanima, te uvjetovano povijesnim zbivanjima, krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošlog stoljeća, obnovu rada i osnivanje zasebnih udruga: Češke besede općine Lipovljani i Matice slovačke Lipovljani. O tome su govorili Ivan Hudec, počasni predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Mirko Knjižek, dugogodišnji predsjednik Češke besede općine Lipovljani, koji se je prisjetio i na nekadašnji rad Češke besede u Krivaju, te Dragutin Pasarić, publicist iz Kutine. Na margini skupa postavljena je i izložba fotografija o teškim vremenima Čehoslovačke.

Članovi Matice i Besede, i njihovi gosti, nastavili su zajedničko druženje, uz domjenak i rođendansku tortu za 95. rođendan.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content