• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VRLO SVEČANO I RASPJEVANO OBILJEŽENA 10. OBLJETNICA OBNOVLJENOG RADA ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

– Godinama sanjani san pripadnicima češke nacionalne manjine u Lipovljanima, ostvario se 29. listopada 2004. godine, kada su osnovali svoju udrugu – Češku besedu općine Lipovljani. Ona je, zajedno s već osnovanom i KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAaktivnom Maticom slovačkom Lipovljani, pravni slijednik negdašnje Čehoslovačke besede Lipovljani, osnovane ovdje još davne 1923. godine. Najzaslužnije osobe za obnavljanje i pokretanje rada udruge češke nacionalne manjine 2004. godine bili su Jaromir Vanjek, Rudolf Jansky i Nikola Zeman – istaknuo je Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani, u subotu, 29. studenog na obilježavanju 10. obljetnice obnovljenog rada Češke besede općine Lipovljani.

Bila je to značajna i važna odluka za sve Čehe i njihove potomke koji žive na području općine Lipovljani, ali i u okolnim mjestima, jer su se uključili u rad ove udruge kako bi sačuvali uspomene na svoje djedove i očeve, na jezik, kulturu, pjesme i običaje svojih predaka. Članovi Češke besede općine Lipovljani vrlo su aktivni u svom radu i u proteklih 10 godina izrasli su u jednu od najaktivnijih i najvrjednijih udruga građana općine Lipovljani.

– U prvi Upravni odbor osnovane Češke besede 204. godine izabrani su: Mladen Počta za predsjednika, Anđela Kosovec za dopredsjednicu, Nikola Zeman za tajnika i Branko Chour za blagajnika, a članovi Odbora bili su još Marica Horvat, Miroslav Horvat, Mirko Knjižek, Dubravko Toupal i Željka Uhitil. U Nadzorni odbor izabrani su: Jaromir Vanjek za predsjednika, a Zdenka Dam i Antun Cejpek za članove.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABeseda odmah osniva žensku pjevačku skupinu i glazbeni sastav, a kasnije i folklornu skupinu odraslih pa djece, te s njima nastupa u svom mjestu i odlazi na pozive nekih od 31 besede i ostalih zainteresiranih udruga. Danas Češka beseda općine Lipovljani broji 200-tinjak članova, a sa svojim skupinama godišnje nastupi preko 30 puta. Od toga svake godine barem jednom u inozemstvu, pa su do sada nastupili u Češkoj Republici, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj i Srbiji. Beseda odlično surađuje s domaćim i vanjskim udrugama, sa Savezom Čeha u Republici Hrvatskoj, Sisačko-moslavačkom županijom i općinom Lipovljani – naglasio je Mirko Knjižek, na svečanoj sjednici udruge povodom obilježavanja 10. obljetnice obnovljenog i pokrenutog rada Češke besede na području općine Lipovljani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOko 30-tak nastupa kroz godinu imaju članovi Češke besede općine Lipovljani, što kod kuće za svoje članove i goste, što na gostovanjima. Gotovo već 10 godina radi pjevačka skupina, a tu je i glazbena i folklorna skupina. Djeca, koja to žele, u Osnovnoj školi u Lipovljanima uče češki jezik i o njima brine i Češka beseda Lipovljani. Zato je, na početku svečane sjednice, učenica češkog jezika Klara Čosić izvela monolog ‘Klara iz Milana’. Tako se nastavlja njegovanje govora, pjesme i običaja Čeha koji su prije 140 godina počeli doseljavati u Lipovljane.

Nakon podsjećanja na rad Češke besede u proteklih 10 godina, najzaslužnijima su podijeljena priznanja. Potom su na uspješnom radu i čuvanju tradicije, te predstavljanju općine Lipovljani u Hrvatskoj i inozemstvu članovima Besede čestitali: Jiři Bahnik, potpredsjednik Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj i predsjednik Češke besede grada Zagreba, Ivan Hudec, dopredsjednik Matice slovačke općine Lipovljani, Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Lidija Balaško, zamjenica predsjednice češke nacionale manjine Sisačko-moslavačke županije. Na čestitkama i dobrim željama zahvalili su im se Mirko Knjižek, predsjednik i Mirjana Markić, dopredsjednica Češke besede općine Lipovljani i pozvali su sve risutne da pogledaju prigodni kulturno-umjetnički program.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa svečanom obilježavanju 10. obljetnice obnovljenog rada lipovljanske Češke besede najprije su nastupili svirači i plesači Češke besede ‘Holubička iz Daruvara, čiji su članovi i prije 10 godina nastupili na obnoviteljskoj Skupštini Besede u Lipovljanima, i tako dali podršku budućem radu ove udruge.

Nakon njih, domaći pjevači Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, s kojima Češka beseda općine Lipovljani dobro surađuje, otpjevao je niz pjesama, a kao gosti, po prvi puta su nastupili članovi KUD-a ‘Ivanić’ iz Ivanić Grada, s posavskim pjesmama i plesovima.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASvečarski pjevački nastup za članove svoje udruge, kao i prošlih već gotovo 10 godina, pripremile su i članice pjevačke skupine ‘Lepeza’ ČB Lipovljani, praćene članovima glazbene skupine.

Po prvi puta u Lipovljanima, u subotu, 29. studenog nastupila je i grupa ‘Blue eyes’ (‘Plave oči’) iz Lipika, a radi se o glazbeno nadarenoj obitelji Kukić, ocu Predragu, majci Jasni i kćerki Staši, koji su svirali i pjevali hrvatske i češke pjesme. Zajedno s njima, uvježbano u Lipovljanima u pauzi nastupa, jednu pjesmu su otpjevale i članice Ženske vokalne skupine ‘Ive’ iz Ivanić Grada, koje su nakon toga nastavile samostalno pjevati á kapela. U Lipovljanima su nastupile članice ‘Ive’: Melita Kunovec, Duška Žanić, Mira Majsec, Martina Vasari i Kristina Bancaliski.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERARaspjevani i rasplesani program u povodu 10. godina pokrenutog i obnovljenog rada Češke besede općine Lipovljani završili su nastupom članovi KUD Holubička iz Daruvara. Članovi i gosti nastavili su se družiti uz glazbu i pjesme članova domaće udruge, koji primjerno i na veliko zadovoljstvo gledatelja, nastupaju na raznim smotrama u Hrvatskoj i inozemstvu, te kao domaćini, u Lipovljanima.

Obilježavanje 10. obljetnice rada Češke besede općine Lipovljani održano je u vijećnici općine Lipovljani, programom Dana češke kulture, i u netom završenoj, novouređenoj dvorani Društvenog doma u Lipovljanima, čime je čast da otvori novouređenu dvoranu dobila udruga koja je sa 100.000 kuna pomogla u obnovi i uređenju pozornice i dvorane Društvenog doma Lipovljani, na samom početku njihovog uređenja.               (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA  KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content