• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

VIŠE TISUĆA POSJETITELJA UŽIVALO JE U NASTUPIMA DRUŠTAVA NACIONALNIH MANJINA

Mimohodom svih društava nacionalnih manjina kroz centar Lipovljana, koji su nastupili na velikoj pozornici ‘Susreta’, najavljeno je svečano otvorenje „Lipovljanskih susreta 2017.“ Kod dolaska na pozornicu, svako je društvo predstavljeno, a nakon svečanog otvorenja „Susreta“ započeo je program na kojem je nastupilo 10 društava koji su posjetiteljima predstavili dio svoje plesne i pjevačke baštine.

Uz završetak svečanog otvorenja, na pozornici su prvo nastupili članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana osnovanog prije 20 godina. Četveroglasno izvode svjetovne, duhovne, umjetničke pjesme na hrvatskom, slovačkom, njemačkom, češkom i latinskom jeziku. Broje dvadesetak članova, rade pod stručnim vodstvom profesora glazbe Franje Rodića, a predstavili su se pjesmom „Vezovi i jorgovani“ uz tamburašku pratnju KUD-a „Lipa“.

Kao znak dobrodošlice svim društvima nacionalnih manjina na pozornici su potom nastupili članovi Kulturno umjetničkog društva ‘Lipa’, Lipovljani, koji gotovo stotinu godina putem pjesme i plesa njeguju kulturnu baštinu hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koje u slozi i miru žive u Lipovljanima.

Posjetiteljima su se predstavili pjesmama i kolima lipovljanskog kraja „Snježak pršti, neven vene“. Koreografiju je uvježbao i na scenu postavio voditelj Tihomir Krmek, uz pratnju tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’, koju vodi profesor glazbe Franjo Rodić.

Kulturno umjetničko društvo „Jankovci“, Stari Jankovci, na njegovanju tradicijske kulture i baštine mađara u Starim Jankovcima, društvo radi od osnutka 1971.godine.

Pjesmom, plesom, glazbom, običajima i narodnim nošnjama predstavili su se na brojnim smotrama i manifestacijama tradicijske kulture diljem, ali i van granica lijepe naše.

Posjetiteljima su se predstavili mađarskim pjesmama i plesovima „Čardaš“ i „Friš čardaš“. Voditelj folklorne skupine je Aleksandar Nović.

Folklorna skupina „Češka beseda“, Ivanovo selo, osnovani su 1934.godine. Rade u tri skupine: folklorna, limena glazba i kazališna družina. Njeguju jezik i kulturu češke nacionalne manjine. Svake godine u dvorištu Etno kuće organiziraju međunarodnu manifestaciju Etno dan.

Predstavili su se pjesmama i kolima „Brezničke panenki“. Voditeljica folklorne skupine je Anita Vančura dok je voditelj glazbene skupine Zdenko Frantal.

Nakon nastupa folklorne skupine „Češka beseda“, na središnjoj pozornici ‘Lipovljanskih susreta’, nastupila je Matica slovačka iz Rijeke osnovana prije 23 godine.

Njeguje slovačku kulturu putem pjesme, plesa i izričaja. Nastupaju u mjestima gdje slovaci žive, a ostvaren je i niz nastupa van granica naše domovine. Predstavili su se slovačkim narodnim pjesmama i kolima. Voditelj folklorne skupine je Margita Rekić Glomusova dok je voditelj glazbene skupine tamburaša KUD-a Zametski Koren iz Rijeke, Emil Mance.

Srpsko kulturno umjetničko društvo „Prosvjeta“ iz Garešnice osnovano je 1998.godine sa ciljem očuvanja kulturnog identiteta srba u Moslavini.

S ozbiljnim radom započinju 2012., kada formiraju sekciju pod nazivom KUD Moslavina.

Uz desetak koreografija iz Srbije, izvode pjesme i plesove Moslavine i Slavonije. Nastupili su igrama i pjesmama iz baranjskog kraja. Voditelj i koreograf „Prosvjete“ je Zoran Blanuša, a voditelj glazbene skupine Dalibor Halgota.

U Osijeku od 1994.godine djeluje Makedonsko kulturno umjetničko društvo “Braća Miladinovci”, koje je razvilo vrlo žive aktivnosti na očuvanju jezika, kulture i običaja osječkih i slavonsko-baranjskih Makedonaca, ali je u svoj rad uključilo i brojne nemakedonce koji su obiteljski ili prijateljski povezani s Makedoncima ili jednostavno vole makedonsku kulturu.

Djeluju u pet sekcija: dječja “Biserčinja“, pjevačka “Vardarki”, instrumentalna “T’ga za jug“ i folklorna “Tanec” te etnokulinarska „Vezilki“.

Publici su se predstavili makedonskim narodnim igrama i pjesmama pod palicom voditelja i koreografa Mirte Galo.

U znaku Italije ovogodišnjih „Lipovljanskih jeseni“ na centralnu pozornicu svečanog otvorenja, posjetiteljima se po prvi puta predstavlja ŽVA SiDone iz Kutine.

Osnovane 2012.godine, ansambl djeluje kao jedna od dviju sekcija glazbeno-scenske udruge Rondo. Broje 20 članica, ostvarile su niz zapaženih nastupa na županijskim smotrama, humanitarnim koncertima, smotrama i festivalima. Izvode razne glazbene stilove od izvornih narodnih skladbi do klasičnih dijela, klapskih i modernih obrada.

SiDone su se predstavile s narodnim talijanskim pjesmama pod vodstvom Jelene Butine.

Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „NUR“ iz Siska, osnovani su 2005.godine ujedno su i jedino BKUD na području Sisačko-Moslavačke županije.

Ostvarili su niz nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pokretači su Smotre bošnjačkih kulturno umjetničkih društava Hrvatske održane u Sisku 2008.godine na inicijativu predsjednika društva, profesora, Zijada Fuke.

Izvodili su pjesme „Boga moli lijepa djevojka“ i „Sinoć ja i moja kona“. Voditelj, profesor Zijad Fuka.

Nakon nastupa svih društava nacionalnih manjina, pozornicu, a vjerujem i publiku osvojila je Zajednica Talijana iz Umaga svojim osebujnim nastupom u dvije skupine. Kroz pjesme koje su nam prikazale pravi duh Italije u čijem znaku su bili ovogodišnji „Lipovljanski susreti“.

Vokalna skupina Zajednice talijana Babić i Lovrenčica pod nazivom „Kantadori“, izuzetno dobro raspoloženi za pjesmu, predstavili su se talijanskim narodnim pjesmama. Osnivač i voditelj skupine je Antonio Zakinji.

Izvornim nošnjama i mediteranskim zvucima harmonike, posjetitelje su potaknuli na bis, stoga su se talijanske skupine objedinile na pozornici te sve počastili narodnom, veselom pjesmom uz koju su se pozdravili sa više tisuća gledatelja kulturno-umjetničkog programa ‘Lipovljanskih susreta 2017.’

Sasvim sigurno, uživalo se uz odlične nastupe, a posebno raspjevani i raspoloženi su u svom nastupu bili gosti iz Umaga. Velikim vatrometom završen je program otvorenja ‘Lipovljanskih susreta’ i centralnog dijela manifestacije nacionalnih manjina Hrvatske.

Martina Prochazka Kovačić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content