• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

U Lipovljanima obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara započeo je u župnoj crkvi Sv. Josipa u Lipovljanima, gdje je služena sveta misa, a vodio ju je velečasni Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Molilo se za sve nevine žrtve Vukovara, za sve poginule branitelje u obrani Hrvatske i za pronalazak svih nestalih, i do danas, dostojno nepokopanih žrtava srpske agresije na Vukovar i Hrvatsku.

Dan sjećanja na „Grad Heroj“, obilježen je u petak, 17. studenog u večernjim satima.

Tradicionalno svake godine molitvama i paljenjem svijeća, cijela Hrvatska prisjeća se žrtve Vukovara. Organizirano i ove godine, tom su se komemorativnom događaju odazvali i stanovnici Lipovljana. Organizatori obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bili su članovi Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata – ogranak Lipovljani, Župa Sv. Josipa, Osnovna škola Josipa Kozarca i Općina Lipovljani.

Nakon održanog misnog slavlja, procesijom s upaljenim svijećama, svi prisutni uputili su se kroz centar Lipovljana do Vukovarske ulice. Uz rub kolnika, položeni su lampioni u znak sjećanja na sve stradale žrtve vukovarske tragedije.

Molitve za sve poginule i nestale vodio je lipovljanski župnik Tomislav Pavlović.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu.

Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske.

Svake godine u mjesecu studenom sjećamo tog velikog grada, grada heroja koji je podnio nezamislivu žrtvu za slobodu naše domovine. Uvijek se sjetimo kolone prognanih Vukovaraca, patnje i bola na njihovim licima, slika razrušenog Vukovara, Ovčare, ubijenih i mučenih ljudi, Siniše Glavaševića i potresne „Priče o gradu“. Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države, pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Mještani Općine Lipovljani, u znak tom bolnom sjećanju, dostojno bilježe Dan sjećanja na Vukovar te sa tugom u srcu, ozeblih ruku i upaljenim svijećama poručuje „Ne ponovilo se“.

(m.p.k.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content