• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

STRUČNA IZLAGANJA O PROBLEMIMA I MJERAMA KOJE UZROKUJE IZBJEGLIČKA KRIZA

Na temu: ‘Nacionalne manjine u demokratskim društvima: manjine i migracije u fokusu izbjegličke krize’, u Lipovljanima je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u subotu, 27. kolovoza održan okrugli stol Savjeta za nacionalne GEDSC DIGITAL CAMERAmanjine RH i općine Lipovljani.

Tako je u okviru ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ održano stručno predavanje i rasprava na temu vrlo aktualnog i važnog pitanja među manjinama, kojeg uzrokuje migracijski val koji je pogodio Europu, a time i Hrvatsku, prošle godine, uz prijetnju dolaska novog vala izbjeglica do kraja godine. Uvodničar i voditelj okruglog stola bio je Aleksandar Tolnauer,

GEDSC DIGITAL CAMERA

predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, a izlaganje o mjerama za rješavanja problema priredila je Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Kao uvodničar, Aleksandar Tolnauer je govorio o konkretnim događajima u Europi koje uzrokuje izbjeglički val iz Male Azije i sjevera Afrike, navodeći primjere i GEDSC DIGITAL CAMERArezultate kretanja odnosa prema izbjeglicama i tražitelja azila u pojedinim državama. Bahrija Sejfić govorila je o tome što ta kriza znači za nas i kakve su mjere u pripremi kako bi se ublažile sve posljedice izbjegličke krize. Tijekom rasprave, sudionike okruglog stola ‘Lipovljanskih susreta 2016.’ zanimala je i procjena što nas očekuje u jesen i do kraja godine, i kakve će to posljedice donijeti i ostalim pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj.GEDSC DIGITAL CAMERA

Izlagatelje okruglog stola i sve sudionike stručnog skupa u ime organizatora pozdravio je, na početku skupa, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora GEDSC DIGITAL CAMERALS 2016. Elizabeta Knorr, voditeljica službe za promicanje ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, odnose s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva grada Zagreba, pozdravila je stručni skup u ime glavnog pokrovitelja manifestacije, naglasivši da grad Zagreb posebnu pozornost daje manjinama i njihovom radu.

GEDSC DIGITAL CAMERANa kraju je o pripremi skupa s pozivom na manjinsku solidarnost, govorio i skup zaključio, Josip Krajči, član Organizacijskog odbora LS.

Osim druženja i razgovora o iznesenim podacima, sudionici okruglog stola ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’ obišli su, na katu Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima i izložbu fotografija ‘Donbas – rat i mir’, koja je postavljena u okviru programa Ukrajina – zemlja partner ‘Susreta’, a vrlo je bliska i temi ovogodišnjeg okruglog stola.

Damir SMETKO

15-IMG_61491-IMG_61432-IMG_61445-IMG_6152GEDSC DIGITAL CAMERA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

ODRŽANA SKUPŠTINA VZO LIPOVLJANI

Na području djelovanja Vatrogasne zajednice općine Lipovljani tijekom 2023. godine, zabilježene su ukupno 454 intervencije. Požarne intervencije imali su DVD Lipovljani –

Skip to content