• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI I UVJETI KORIŠTENJA BESPOVRATNIH NOVČANIH POTPORA IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

O raznovrsnim mogućnostima i traženim uvjetima za ostvarenje novčanih potpora, iz programa Ruralnog razvoja potpomognutog novčanim sredstvima iz EU, zainteresiranim poljoprivrednicima s područja općine Lipovljani, predavanje je održala Senka Vranić, iz konzultantske tvrtke ‘Sintagma’ iz Nove Gradiške. Cilj upoznavanja poljoprivrednika s objavljenim natječajem bilo je što veće sudjelovanje poljoprivrednika lipovljanskog područja u konkuriranju i dobivanju bespovratnih poticajnih sredstava Europske unije, a time i veći razvoj poljoprivredne proizvodnje, te bolji standard ovdašnjih poljoprivrednika.

Predavanja o načinu korištenja sredstava iz Mjere 06 – ‘Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja’, podmjera 6.1. – ‘Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima’, podmjera 6.2. – ‘Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima’ i podmjera 6.3. – ‘Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava’, održana je u srijedu, 8. veljače u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. Predavanju je bilo prisutno 30-tak poljoprivrednika iz Lipovljana i okolnih naselja.

U raspisanom natječaju koji traje do 24. veljače, poljoprivrednici mogu konkurirati za poticajna sredstva u iznosu od 50 i 15 tisuća eura. Sličan natječaj za poljoprivrednike očekuje se i u jesen. Osim programa ulaganja i dokaza vlasništva, te dokaza vlasništva na zemljom, većih uvjeta nema, a Općina Lipovljani i agencija ‘Sintagma’ spremne su pomoći poljoprivrednicima u ostvarenju poticajnih mjera.

Nakon održanog jednosatnog predavanja, većina prisutnih poljoprivrednika interesirala se za konkretne okolnosti iz natječaja, potrebni plan ulaganja i prikupljanje potrebne dokumentacije. Tijekom predstavljanja objavljenih uvjeta iz natječaja, većina poljoprivrednika je konstatirala da mogu bez problema konkurirati na natječaju jer ostvaruju potreban broj bodova, pa se očekuje i njihovo skoro podnošenje programa, odnosno zahtjeva za financiranjem njihovih projekata.

Kako bi što više poljoprivrednika s područja općine Lipovljani, konkuriralo i pokušalo ostvariti poticajna sredstva od 15 i 50 tisuća eura, spremna je pomoći i općina Lipovljani, kroz program poticanja i sufinanciranja pripreme natječajne dokumentacije i samog apliciranja na EU programe, za što će se uskoro i raspisati javni poziv na mrežnim stranicama općine.

Damir SMETKO

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content