• +385 44 676 004
  • info@lipovljani.hr
  • Pon - Pet: 7:30 - 15:30

POTPISAN SPORAZUM O IZMJENI GRANICA U NASELJU PILJENICE, ODNOSNO BANOVA JARUGA

Dugogodišnji, vjerojatno i duži od 30 godina problem 15-tak stanovnika tzv. Malih Piljenica, koji žive u nastavku Banove Jaruge prema Zbjegovači, i koji su katastarski sastavni dio Piljenica, a onda i općine Lipovljani, te problem 20-ak stanovnika dijela Ulice Ljudevita Posavskog, gdje lijeva strana ulice pripada Piljenicama, a desna Banovoj, konačno je riješen.

2. lipnja 2020. godine u Gradskoj vijećnici Grada Kutine potpisan je Sporazum o izmjeni granica u naselju Banova Jaruga između Grada Kutine i Općine Lipovljani.Prema Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj jedinice lokalne samouprave mogu sporazumno izmijeniti međusobne granice.

Već dugi niz godina stanovnici Ulice LJ. Posavskog koji su trenutno u sastavu Općine Lipovljani, poznatije kao „male Piljenice“ ili Piljenički put gravitiraju ka Kutini, bilo da se radi o zdravstvu ili predškolskom, odnosno školskom obrazovnom sustavu te je danas potpisan Sporazum o izmjeni granica kako bi spomenuta ulica postala dio Grada Kutine.

Iako su geografski „male Piljenice“ bliže Kutini i gravitiraju naselju Banova Jaruga i samom Gradu Kutini, oni su do sada bili dio Općine Lipovljani. Stanovnici „malih Piljenica“ ovim rješenjem iskazali su zadovoljstvo pošto će sve administrativne stvari od sada moći rješavati u Gradu Kutini u kojem obavljaju i niz drugih stvari, a ne kao do sada ići u Lipovljane iako su geografski bliži Kutini, odnosno Banovoj Jaruzi.

Gradsko vijeće Grada Kutine odobrilo je Odluku o promjeni granica na prijedlog gradonačelnika, kao što je to učinilo i Općinsko vijeće Općine Lipovljani, kojom se vrši zamjena teritorija oko naselja Piljenice, kako bi se područje tzv. Malih Piljenica, pripojilo Banovoj Jaruzi i gradu Kutina, i tako bi im se riješili dosadašnji administrativni, zdravstveni i ostali, posebno poštanski problemi, kao i održavanje komunalne infrastrukture te pružanje komunalnih usluga.

Na potpisivanju Sporazuma o izmjeni granica gradonačelnik Kutine Zlatko Babić zahvalio se načelniku Općine Lipovljana gospodinu Nikoli Horvatu te izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma o izmjeni granica: „Iznimno mi je drago što smo ostvarili ovaj pothvat koji je bio dosta zahtjevan. Kroz protekle dvije godine aktivno smo radili na rješavanju administrativnih pitanja na promjeni granica. Sama promjena granica od iznimne je važnosti za same stanovnike pošto stanovnici spomenute ulice već duži niz godina sve svoje potrebe rješavaju u Gradu Kutini. Rješavanje pitanja promjena granica, dokaz je kako primjećujemo potrebe naših građana te kako ih nastojimo riješiti u što je moguće kraćem roku unatoč poteškoćama koje nam se znaju naći na tom putu.“

Načelnik Nikola Horvat izjavio je: „Današnjim sporazumom pokazujemo da unatoč političkoj različitosti možemo naći zajednički glas kako bi pomogli malom čovjeku da vodi normalan život kakav i zaslužuje. Zahvaljujem se  gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću, gradskim vijećnicima Grada Kutine kao i vijećnicima Općine Lipovljani jer smo se već na prvom sastanku dogovorili i prihvatili ovu inicijativu mještana Piljenica  te se zahvaljujem što razumiju potrebu malog čovjeka, što je svima nama cilj i potreba i za budućnost.“

Promjena granica u Banovoj Jarugi primjer je dobre prakse međumjesne suradnje i aktivizma građana da se riješe određena pitanja od lokalnog značaja, a sve u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Ovom izmjenom će  zemljište sjeverno od pruge u Banovoj Jarugi u površini od 367 857 m2 postati dio Grada Kutine dok će zemljište južno od pruge u površini 368 268 m2 postati dio Općine Lipovljani.

Nikolina Borić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo uputila je na daljnje korake promjene granica: „Sporazum o izmjeni granica u naselju Banova Jaruga ide na provedbu u Državnu geodetsku upravu. Nakon toga je potrebno promijeniti i imenovati ulice koje dolaze u Grad Kutinu što će se definirati na Gradskom vijeću. Nakon toga građani će dobiti novu ulicu, novi kućni broj i izmjene dokumenata što slijedi oko jeseni kada će se sve skupa provesti.“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pročitajte i ovo

Skip to content